Sari la conținut

Vaccinurile anti-COVID, administrate mamelor care alaptează, protejează și copilul

evaluarea pulmonară a nou-născuților

Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au încercat să afle cât mai multe informații despre noul corornavirus, cum acționează acesta asupra întregului organism și cum poate fi combătut. În urma cercetărilor, specialiștii au constatat că imunizarea împotriva virusului este cea mai bună metodă de a ne proteja și de a ne întoarce la normalitate. În ciuda contraindicațiilor existente, medicii vin cu vești bune. Vaccinurile anti-COVID, administrate mamelor care alăptează, protejează și bebelușul.

Recent, un medic a susținut că vaccinurile anti-COVID, administrate mamelor care alăptează, ar proteja și copilul. Acest lucru se poate realiza în timpul procesului de alăptare, când anticorpii mamei ajung la copil.

Directorul Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase şi Parazitare din Bulgaria, prof. Todor Kantardjiev, a făcut câteva precizări legate de importanţa imunizării anti-COVID, inclusiv în ceea ce priveşte copiii nou-născuţi.

„Dacă o mamă care îşi hrăneşte la sân copilul este vaccinată, anticorpii vor intra în laptele matern şi astfel sugarul va fi protejat de infecţie. O femeie care alăptează se poate imuniza cu unul dintre cele trei vaccinuri disponibile în prezent, urmând regimul normal de dozare de două injecţii în intervalul de timp stabilit în funcţie de tipul de vaccin”, a explicat medicul bulgar, potrivit Rador.

Potrivit acestuia, fiecare bebeluş din Bulgaria primeşte 10 injecţii pe an de la 0 la 12 luni.

„Se ştie că vaccinul, care se administrează pentru difterie, tetanos, pertussis, poliomielită, Haemophilus, gripă şi hepatită B – vaccinul cu 6 valenţe, se face de mai multe ori, pentru a se obţine un răspuns imun adecvat. Vaccinul împotriva poliomielitei este unul dintre cele mai de succes din lume”, a explicat profesorul Kantardjiev.

Astfel, nou născuții pot fi protejați prin intermediul alăptării, prin conținutul de anticorpi transferați de la mamă. Totuși, este indicat să ceri sfatul medicului, în această circumstanță. Cât despre vaccinarea femeilor însărcinate, specialiștii încearcă să determine siguranța vaccinului atât asupra mamei, cât și a copilului. Momentan, medicii recomandă ca femeile însărcinate sau femeile care plănuiesc să rămână însărcinate în viitorul apropiat să nu se imunizeze.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel