Din cuprinsul articolului
Pfizer, efecte secundare. Serul anti-Covid-19 produs de Pfizer ar putea duce la dezvoltarea unei afecțiuni rare a sângelui, numită purpură trombotică trombocitopenică (TTP), potrivit medicilor israelieni, citați de The Jerusalem Post.
TTP este o boală autoimună care determină apariția unor cheaguri de sânge în diferite organe ale corpului. Conform Institutului Național de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot limita sau chiar bloca fluxul de sânge bogat în oxigen, către organe vitale, precum creierul, rinichii și inima, rezultatul fiind tradus în grave probleme de sănătate.
Cercetătorii Institutului de Hematologie din cadrul Centrului Medical Shamir s-au autosesizat cu privire la această problemă, după ce au sesizat o creștere a numărului de cazuri TTP în Israel – 4 cazuri într-o lună, față de 2-3 pe an.
Medicii au identificat „o legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și apariția simptomelor bolii. Aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți la care boala a reieșit la suprafață, după o lungă perioadă de remisie.
Pacientii cu purpura trombocitopenica trombotică raportează tipic debut acut sau subacut al simptomelor asociate disfunctiei neurologice, anemiei sau trombocitopeniei. Manifestarile neurologice cuprind:
Fatigabilitatea poate acompania anemia. Hemoragia severa prin trombocitopenie este neobisnuita desi petesiile sunt comune. Febra apare la 50% dintre pacienti.
Pacientul poate observa urina inchisa la culoare din cauza anemiei hemolitice. Datorita zonelor mici de ischemie produse de catre cheaguri in microvasculatura, simptomele pot fi difuze si fluctuante, incluzind clasicele echimoze, confuzie sau cefalee, dar si greata si varsaturi prin ischemia tractului gastrointestinal sau prin afectarea sistemului nervos. Se descrie si durere precordiala prin ischemie cardiaca, convulsii, durere musculara si articulara.
Ministerul Sănătății evaluează cercetarea și – până când evaluarea nu va fi completă – medicii nu pot acorda interviuri presei.
Cei cu TTP se vor vaccina doar cu permisiune specială de la medic. De asemenea, „pacienții sănătoși” care s-au vaccinat trebuie să fie atenți la simptomele acestei boli, dacă apar.
Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat că studiul nu trebuie să-i determine pe oameni să nu se vaccineze, ci, dimpotrivă, i-a încurajat să meargă la imunizare.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…