Din cuprinsul articolului
Conform comunicatului oficial postat de către Ro Vaccinare, vaccinul Moderna a ajuns marți noapte în România. Vaccinul Moderna a intrat pe cale terestră prin Vama Nădlac 2, fiind vorba în primă fază de o tranșă de 14.000 de doze.
În cursul acestei dimineți (miercuri, 13 ianuarie), conform platformei oficiale Ro Vaccinare, dozele vaccinului Moderna vor ajunge la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Vaccinul Moderna este recomandat persoanelor peste 18 ani
Conform recomandărilor producătorilor, vaccinul Moderna se administrează în 2 doze, la un interval de 28 de zile.
Eficacitatea vaccinurilor din Europa
În ceea ce privește eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în acest moment pe piața Uniunii Europene, aceasta este asemănătoare, conform studiilor realizate. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.
Care sunt diferențele între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer?
Valeriu Gheorghiță, cooronatorul campaniei de vaccinare în România, a precizat recent care sunt diferențele între cele două vaccinuri anti-Covid, produse de companiile Pfizer și Moderna.
„Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a declarat Gheorghiță.