Sari la conținut

Vaccinul Johnson&Johnson: o singură doză și spre 100% protecție împotriva bolii severe

Vaccinul Johnson&Johnson necesită o singură doză. Prima tranşă de doze de vaccin anti-COVID de la Johnson & Johnson ar putea să ajungă în România în a doua parte a lunii aprilie, însă acea cantitate nu va fi una consistentă.

Potrivit autorităților, eficacitatea acestui vaccin este de 67 %.

„Vaccinul este sigur și eficient. Este mai ușor de administrat, este într-o singură doză, ceea ce este foarte bine, nu mai așteaptă oamenii să se întoarcă la rapel.

Poate fi păstrat în condiții mai ușoare, nu trebuie congelat ca altele.

Se fac teste dacă administrarea unei a doua doze oferă protecție în plus. Ideea a fost că s-a descoperit că o singură doză oferă o protecție atât de mare încât este de ajuns. Este posibil însă ca o doză în plus să îi crească eficiența. Esențial este că o singură doză oferă protecție spre 100% pentru boala severă,” a declarat Geneticianul Mircea Iliescu pentru digi24. 

Reacții adverse posibile pentru vaccinul Johnson & Johnson

Siguranța vaccinului Johnson & Johnson a fost evaluată într-un studiu de fază 3, care este în curs de desfășurare. Serul a fost administrat la un număr total de 21895 de adulți, cu vârsta de cel puțin 18 ani.

În studiu, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%).

Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți.

Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile).

Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă (763 adulţi ≥65 ani).

Reacții asociate cu anxietatea

În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.

Trombocitopenie și tulburări de coagulare

În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.

Durata protecției

Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.

Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea cu COVID-19 Johnson & Johnson să nu ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate.

Prospectul complet al vaccinului Johnson & Johnson poate fi citit integral AICI.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel