Vaccinul COVID poate afecta durata ciclului menstrual. Momentul ideal de vaccinare la femei

Momentul vaccinării COVID este asociat cu modificări uşoare, temporare, ale duratei ciclului menstrual, a arătat un studiu recent.

Deși asocierea dintre vaccinul anti-covid și durata ciclului menstrual era cunoscută anterior, cercetătorii au găsit acum mai multe dovezi ale legăturii și au identificat modul în care momentul vaccinării este legat în mod specific de modificările duratei ciclului menstrual.

Vaccinul COVID poate afecta durata ciclului menstrual

Potrivit studiului publicat în revista Obstetrics & Gynecology, acele femei care primesc un vaccin anti-covid în prima jumătate a ciclului menstrual sunt mai susceptibile de a experimenta modificări ale duratei ciclului decât cele care primesc un vaccin în a doua jumătate.

„Înțelegerea acestor schimbări la nivel de populație ne permite să consiliem mai eficient pacienții cu privire la ce să se aștepte cu un vaccin anti-covid. Sperăm că această lucrare ajută la validarea experiențelor publicului și la ușurarea temerilor și anxietății legate de vaccinare”, a spus Alison Edelman, autor principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Pentru a investiga potențiala asociere dintre momentul vaccinării anti-covid și modificările duratei ciclului menstrual, cercetătorii au analizat datele de la aproape 20.000 de utilizatori ale aplicației de control al nașterii Natural Cycles, aprobată de FDA.

Persoanele implicate în studiu au acordat cercetătorilor permisiunea de a-și folosi datele de-identificate pentru studiu. Cercetătorii au examinat durata ciclului menstrual a trei grupuri:

  • femeile care s-au vaccinat în timpul fazei timpurii a ciclului menstrual, când organismul se pregătește pentru ovulație (faza foliculară),
  • femeile care s-au vaccinat după ovulație (în timpul fazei luteale)
  • femeile care nu s-au vaccinat (grupul de control).

Momentul ideal de vaccinare la femei

Analiza arată că persoanele care au fost vaccinate în faza foliculară au experimentat, în medie, o creștere de o zi a duratei ciclului în comparație cu media ciclului lor înainte de vaccinare. Modificările se rezolvă de obicei în ciclul după vaccinare.

Cu toate acestea, mecanismul exact din spatele creșterii duratei ciclului nu este cunoscut.

„Învățăm constant despre modul în care corpurile noastre lucrează, dar știm că sistemele imunitar și reproductiv interacționează strâns unul cu celălalt. Pe baza acestei relații, este cu siguranță plauzibil ca femeile să vadă modificări temporare în ciclul menstrual din cauza răspunsului imunitar pe care vaccinurile sunt concepute pentru a-l produce”, a remarcat Edelman.

Descoperirile nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece cercetătorii subliniază că, dacă există modificări ale duratei ciclului menstrual din cauza vaccinării, acestea sunt de așteptat să fie minore și temporare.

Cu toate acestea, dacă cineva se confruntă cu modificări prelungite ale menstruației, este recomandabil să se consulte cu un medic.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

4 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

34 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: