Sari la conținut

Vaccinul Pfizer eficient sau nu împotriva noii tulpini din Africa de Sud? Au fost făcute primele teste

secundare

Din cuprinsul articolului

Vaccinul Covid Pfizer ar putea fi eficient și în cazul noii tulpini, potrivit unui studiu recent. Cu toate acestea, Grant Shapps, secretar de stat în Ministerul Transporturilor din Marea Britanie, a avertizat că vaccinurile Covid ar putea să nu aibă efect și în cazul tulpinii din Africa de Sud. Așa că cere obligatoriu un test Covid negativ pentru toți cei care călătoresc în Marea Britanie. 

Însă, momentul comentariilor sale a creat mută confuzie, mai ale că au venit la doar câteva ore după un studiu realizat de Pfizer / BioNTech a sugerat că vaccinul lor ar putea fi la fel de eficient împotriva unei mutații a tulpinii noi.

Pe fondul temerilor internaționale cu privire la tulpina sud-africană, considerată a fi cu cel puțin 60% mai contagioasă decât cea obișnuită, Marea Britanie a obligat călătorii să aibă negative atunci când ajung în țară.

Shapps a declarat pentru Sky News, citat de dailymail: „Acesta este un control suplimentar și facem acest lucru acum, deoarece există aceste tulpini pe care suntem foarte dornici să le păstrăm în afara țării, cum ar fi tulpina sud-africană, de exemplu.

„Există îngrijorări cu privire la cea din Africa de Sud, în special cu privire la cât de eficient ar fi vaccinul împotriva acesteia, astfel încât pur și simplu nu putem risca.”

Vaccinul Covid și noua tulpină

Vaccinul Covid. Studiul Pfizer – care nu a fost încă evaluat de către alți cercetători – a testat cât de bine a funcționat vaccinul asupra mutației cheie N501Y, o modificare a proteinei țepușă a virusului, despre care se crede că este responsabilă pentru a o face mult mai infecțioasă decât cea obișnuită.

Și pentru că vaccinurile actuale acționează prin antrenarea sistemului imunitar să recunoască proteina țepușă a virusului și să o atace, s-au temut că această schimbare ar putea face vaccinurile ineficiente sau mai puțin eficiente.

Rezultatele au arătat că anticorpii neutralizanți au fost produși împotriva mutației, care se găsește și în varianta Kent extrem de infecțioasă care se răspândește rapid în Marea Britanie. Dar ambele tulpini conțin un catalog de mutații, iar cercetătorii încă nu au dovedit că vaccinul funcționează împotriva tuturor.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la pacienții vaccinați și i-au expus la o tulpină de virus cu mutația N501Y. Phil Dormitzer, unul dintre cei mai de seamă oameni de știință de la Pfizer, a declarat că vaccinul stimulează un răspuns imun puternic împotriva virusului modificat, pe care l-a descris drept „o veste bună”.

Cu toate acestea, constatările sunt limitate, deoarece cercetarea a studiat doar mutația N501Y și nu a analizat setul complet de modificări găsite nici în noua tulpină mutantă din Marea Britanie, nici în cea sud-africană.

Ambele tulpini au mai mult de o duzină de mutații, deși cele mai multe dintre ele nu au niciun impact asupra modului în care se răspândește și afectează oamenii.

O altă mutație găsită în varianta sud-africană, numită E484K, care nu se găsește în versiunea britanică este, de asemenea, îngrijorătoare. De asemenea, pare să ajute virusul să deghizeze o parte din proteina sa țepușă.

Dr. Dormitzer a spus că este încurajator faptul că vaccinul pare eficient împotriva mutației N501Y, precum și a altor 15 mutații împotriva cărora compania a făcut teste anterioare.

„Așa că am testat acum 16 mutații diferite și niciuna dintre ele nu a avut cu adevărat un impact semnificativ. Aceasta este vestea bună ‘, a spus el. – Asta nu înseamnă că a 17-a nu ar putea avea.

Cercetătorii intenționează să efectueze teste similare pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații găsite în variantele din Marea Britanie și Africa de Sud și speră să aibă mai multe date în câteva săptămâni.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel