Sari la conținut

Vaccinul anti-Covid în România. Coordonator: ”Vaccinarea cu siguranţă o să înceapă după….”

Campania de vaccinare anti-covid

Din cuprinsul articolului

Vaccinul Covid în România va fi distribuit prin intermediul Ministerului Apărării, sub coordonarea dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar infecționist la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din Capitală. 

”Vaccinarea cu siguranţă o să înceapă după ce vom avea un vaccin disponibil în România. Optimismul prezentat de producători, cel puţin una dintre companii ne transmite că undeva la sfârşitul lunii decembrie ar putea fi disponibile aceste avize de punere pe piaţă de la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului şi în scurt timp, vaccinul va fi şi distribuit centralizat de la nivelul Comisiei Europene către fiecare stat membru, în baza procentului de alocare raportat la numărul populaţiei ţării. Aceste vaccinuri vor veni în etape, nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranşă. Aceste tranşe vin etapizat,” a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, pentru Rador. 

Aceste vaccinuri vor veni în etape, potrivit medicului. Nu va veni toată cantitatea alocată fiecărui stat membru dintr-o tranșă. Aceste tranşe vin etapizat şi pe măsură ce vom avea disponibile aceste vaccinuri, va începe activitatea propriu-zis. Deci, este foarte posibil ca la sfârșit de decembrie, început de ianuarie, dacă lucrurile merg şnur, să începem propriu-zis activitatea de vaccinare.

Vaccinul Covid în România

Conform medicului infecționist, strategia de vaccinare are trei directive principale de acțiune, una dintre cele mai importante fiind strategia de comunicare şi de informare, pentru că un obiectiv deosebit de important este acela de a transmite toate beneficiile, riscurile şi importanţa activităţii propriu-zise de vaccinare.

O a doua direcţie importantă de acţiune va fi partea de logistică, adică asigurarea tuturor facilităţilor, de la recepţia vaccinurilor până la stocare, distribuţia la nivelul centrelor de vaccinare şi un al treilea obiectiv important ca direcţie de acţiune este reprezentat de vaccinarea propriu-zisă şi de monitorizarea şi raportarea reacţiilor adverse post imunizare.

”Din fericire, aş putea spune, vorbim în momentul de faţă, conform datelor raportate de producătorii acestor vaccinuri, vorbim de vaccinuri care au un profil de siguranţă foarte bun, care au un nivel de eficacitate de peste 94-95% şi care îndeplineşte toate standardele de calitate, drept pentru care foarte probabil că se vor obţine în curând toate avizele de punere pe piaţă de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Aceasta cred că este veste foarte bună pentru toată lumea, pentru că reprezintă, de fapt, speranţa noastră, a tuturor, de a reintra cât mai eficient şi cât mai rapid în normalitatea pe care noi o ştiam dinainte de această pademie,” a completat dr. Ghoerghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel