Vaccinul Covid al AstraZeneca este legat de o altă tulburare de sângerare care poate provoca o erupție cu puncte purpurii. La cât timp după vaccinare apare?
Vaccinul Covid al AstraZeneca este legat de o altă tulburare de sângerare care poate provoca o erupție cu puncte purpurii. La cât timp după vaccinare apare?
Din cuprinsul articolului
Vaccinul coronavirus al AstraZeneca a fost legat de o altă tulburare rară de sângerare, conform Daily Mail.
Cercetătorii spun că aproximativ una din 100.000 de persoane cărora li se administrează vaccinul va suferi purpură trombocitopenică idiopatică (ITP).
Trombocitopenia imuna, cunoscuta si sub denumirea de Purpura trombocitopenica idiopatica, reprezinta o anomalie la nivel sanguin care implica scaderea numarului de trombocite (sau plachete sanguine, implicate in procesul de coagulare al sangelui), care poate determina manifestari hemoragice (sangerari)- fie la nivelul pielii (cutanat) – echimoze (vanatai), petesii (pete rosii-violacee), fie la nivelul mucoaselor- epistaxis (sangerare nazala), gingivoragii (sangerare din gingii), la nivelul tubului digestiv, tractului urinar.
Condiția poate provoca vânătăi minore în jurul corpului și poate lăsa unele urme cu o erupție cu puncte purpurii.
Trombocitopenia imuna poate fi asimptomatica. Cand semnele si simptomele apar, acestea pot fi:
Invinetire cu usurinta sau invinetire excesiva
Sangerare superficiala a pielii care apare sub forma unor pete rosiatice-mov (petechiae) care arata ca o eruptie, de obicei in partea de jos a membrelor inferioare
Sangerare la nivelul gingiilor sau nasului
Sange in urina sau scaun
Mentre abundente neobisnuite
Aproape 350 de britanici au fost afectați de o tulburare de coagulare rară separată după vaccinul AstraZeneca, care a fost dezvoltat de Universitatea Oxford.
Complicația – cheagurile de sânge care apar alături de niveluri anormal de scăzute de trombocite, celule care provoacă blocaje – au îngrozit experții în sănătate care recomandă să nu mai fie administrat vaccinul persoanelor sub 40 de ani.
Experții Universității din Edinburgh, care au descoperit legătura cu ITP, nu au spus câți oameni au continuat să dezvolte cheaguri.
Dar au spus că este probabil să fie o „manifestare” a principalelor complicații îngrijorătoare.
Ei au examinat dosarele de sănătate ale persoanelor vaccinate pentru a identifica orice problemă anterioară cu ITP, tulburări de coagulare sau sângerare și le-au comparat cu persoanele care nu fuseseră vaccinate.
Niciun caz nu a fost legat de vaccinul Covid al celor Pfizer, care funcționează într-un mod complet diferit.
Pentru vaccinul AstraZeneca, riscul dezvoltării ITP a durat aproape patru săptămâni după ce a fost inoculat.