Sari la conținut

Vaccinul care protejează împotriva cancerului

Doi soti din Parhova au murit dupa ce s-au vaccinat anti-covid

Dintre cele mai importante infecții cauzatoare de cancer, două pot fi prevenite prin vaccinare: infecțiile cu HPV și VHB. Împreună, acestea cauzează 891.000 de cazuri de cancer anual, la nivel mondial.

HPV este principalul virus cauzator de cancer, cu peste 500.000 de cazuri nou-apărute anual. Acesta este implicat în apariția unui cancer des întâlnit la femei: cancerul de col uterin.În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce 1.909 pierd lupta cu această boală.Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Vaccinarea anti-HPV

Vaccinarea se face in scop profilactic, adica este folosit in prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindeca cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja aparuta. Deasemenea nu exclude posibilitatea, e adevarat mult mai rara, a dezvoltarii unui cancer de col uterin produs de o alta cauza decat infectia cu virusul Papilloma Uman.

Vaccinul se poate face la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat in intervalul de varsta de 9 – 26 ani fiindca s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut in intervalul 9 – 15 ani iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactarii HPV prin activitate sexuala.

Vaccinarea consta in trei doze care sunt injectate in brat intr-o perioada de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni si la 6 luni dupa prima doza.
Vaccinul se administreaza numai pe baza unei prescriptii medicale, la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri.

VHB: ce tipuri de cancer cauzează și cum le putem preveni

Infecția VHB se corelează în mod exclusiv cu cancerul de ficat: 6.6% dintre cazurile de cancer hepatic prezintă și infecție cronică cu virus hepatitic B.

Virusul hepatitic B infectează persoanele prin transmitere de la mamă la făt și prin contact cu sânge și alte fluide corporale infectate (inclusiv transmitere sexuală). În cazul copiilor infectați, rata de cronicizare este de 30%, față de 5% în cazul infecției în perioada adultă. 13.3 milioane de persoane în Europa trăiesc cu hepatită cronică cu virus B. Aceasta  conduce la deces prin complicațiile sale, ciroza și carcinomul hepatocelular. Astfel, 330.000 dintre cazurile de cancer hepatic din lume sunt cauzate, anual, de infecția cu VHB.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea tuturor persoanelor contra VHB:

  • Se recomandă vaccinarea tuturor nou-născuților în primele 24 de ore de viață;
  • La această primă doză se mai adaugă 2 sau 3 doze;
  • Vaccinul duce la o imunitate împotriva VHB de minimum 20 de ani, ce poate dura toată viața.
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel