Sari la conținut

Vaccinul care ar putea să vindece cancerul. Au început testele pe oameni

aparitia cancerului
Foto: ordan Pettitt/PA
Consecințele pesticidelor includ reacții alergice și cancer

Un vaccin pentru cancer e testat pe oameni. În aceste zile, la Londra, este testat un vaccin personalizat împotriva cancerului, utilizând tehnologia ARN mesager, marcând astfel primul astfel de vaccin experimentat pe oameni. Cercetătorii susțin că acesta ar putea reprezenta „un punct de cotitură” în efortul de a obține vindecarea permanentă a cancerului, potrivit relatărilor din The Guardian.

Melanomul, forma de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual aproximativ 132.000 de persoane la nivel mondial și este cea mai mortală formă de cancer de piele. În prezent, intervenția chirurgicală reprezintă principala modalitate de tratament pentru această boală, dar radioterapia și chimioterapia sunt, de asemenea, folosite în unele cazuri.

Cu toate acestea, acum experții încearcă vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient – atunci când este administrat, acest vaccin furnizează organismului instrucțiuni despre cum să identifice și să neutralizeze celulele canceroase, prevenindu-le astfel răspândirea rapidă. Utilizarea acestui vaccin ar putea permite organismului să dezvolte o „imunitate” împotriva cancerului.

În etapa a doua a testării, medicii au observat o scădere semnificativă a riscului de recurență a cancerului la pacienții cu melanom. Testele au intrat acum în etapa a treia, fiind coordonate de University College London.

Dr. Heather Shaw, care supervizează testarea la nivel național, a declarat că aceste vaccinuri au potențialul de a vindeca pacienții cu melanom și sunt testate și pentru alte tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară și renal.

Vești încurajatoare despre vaccinul pentru cancer

„Este cu adevărat unul dintre cele mai extraordinare progrese pe care le-am văzut în ultimii ani. Este o tehnologie extrem de sofisticată”, a explicat ea. Vaccinul reprezintă o formă de terapie personalizată, fiind creat specific pentru fiecare pacient în parte. Scopul său este să declanșeze un răspuns imun în organismul pacientului, adaptat la tipul său de cancer și la mutațiile tumorale.

ARN mesagerul 4157 furnizează organismului instrucțiuni pentru a stimula un răspuns imun care să vizeze în mod specific mutațiile prezente în cancerul pacientului. Pentru a-l personaliza, medicii prelevează o mostră din tumora pacientului în timpul unei intervenții chirurgicale, efectuează secvențierea genetică folosind inteligența artificială și apoi produc vaccinul.

„Este similar cu o terapie personalizată și, în multe privințe, este mult mai inteligent decât un vaccin obișnuit. Tratamentul este adaptat individual pentru fiecare pacient – nu poate fi aplicat altui pacient, deoarece nu există garanția că va funcționa”, a subliniat Shaw.

Conform datelor din faza a doua, publicate în decembrie, persoanele cu melanom avansat care au primit vaccinul în combinație cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de recurență a cancerului după trei ani, comparativ cu pacienții tratați exclusiv cu medicamentul anticancer.

Pacienții au primit o injecție cu un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de nouă doze, și 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de 18 doze, timp de aproximativ un an.

Studiul internațional din faza a treia va include un număr mai mare de pacienți și speră să recruteze aproximativ 1.100 de participanți. Printre aceștia se vor număra 60-70 de pacienți de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh și Leeds. Conform lui Shaw, efectele secundare includ oboseală și durere la nivelul brațului unde a fost administrată injecția.

Profesorul Lawrence Young de la Universitatea din Warwick a declarat că „aceasta este una dintre cele mai interesante evoluții în terapia modernă a cancerului”, adăugând că „interesul pentru vaccinurile împotriva cancerului a crescut în ultimii ani odată cu înțelegerea mai profundă a modului în care organismul reglează răspunsurile imune și odată cu apariția vaccinurilor ARNm”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel