Din cuprinsul articolului
Vaccinul AstraZeneca este investigat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a vedea dacă poate fi legat de cazurile în care s-au dezvoltat cheaguri de sânge după vaccinare. Cu toate acestea, multe țări europene continuă să îl folosească.
„Intenţionăm să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca, aşa cum fac majoritatea ţărilor europene”, a declarat joi seara ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn. Marea Britanie, Franţa, Spania şi Olanda au anunţat, de asemenea, că vor continua imunizarea populaţiei cu vaccin Oxford/AstraZeneca, după ce, joi, Danemarca, Islanda şi Norvegia au anunţat că vor suspenda utilizarea vaccinului ca măsură de precauţie.
Vaccinul AstraZeneca, folosit în continuare
Vaccinarea cu AstraZeneca va continua și în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca, potrivit unui comunicat al CNCAV.
De precizat că în România nu au existat până acum probleme tromboembolice de genul celor semnalate în alte țări la persoane care s-au vaccinat cu AstraZeneca.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru suspendarea utilizării vaccinului anti-COVID-19 produs de Oxford/AstraZeneca. Declaraţia OMS a survenit la scurt timp după ce Bulgaria şi Thailanda s-au alăturat altor trei ţări scandinave – Danemarca, Norvegia şi Islanda – şi au suspendat vaccinarea cu serul Oxford/AstraZeneca. Măsura de suspendare a utilizării vaccinului a fost luată după raportarea unor cazuri care au dezvoltat cheaguri de sânge după inoculare, deşi nu există nicio dovadă clară a legăturii între vaccin şi formarea cheagurilor de sânge.