Din cuprinsul articolului
Vaccinul AstraZeneca. Prima tranşă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar în cursul acestei zile 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara, potrivit Agerpres.
Cei care vor să se vaccineze anti-Covid cu vaccinul AstraZeneca, se pot programa începând cu data de 10 februarie. Condiția pe care e necesar să o îndeplinescă e să se încadreze în grupa de vârstă 18-55 ani.
„Câteva informaţii despre Astra Zeneca, care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze.
Începem programarea din 10 februarie pentru Astra Zeneca, persoane între 18 şi 55 de ani, şi vom avea 180 de cabinete noi pentru Astra Zeneca.
Cred că de mâine începe să fie distribuite 81.600 (de doze – n.r.) , dar programarea va începe din 10 februarie, începem să avem din ce în ce mai multe”, a declarat ieri seară premierul Florin Cîțu.
Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină: ”În cazul coronavirusului, ştim că proteina Spike, acei ţepi de pe suprafața coronavirusului, reprezintă principala țintă din punctul de vedere al stimulării răspunsului imun și atunci, designul unui vaccin își propune să generezie producția proteinei Spike o dată ce vaccinul este injectat în organismul nostru, urmând ca această proteină să fie recunoscută de sistemul nostru imun şi să dezvolte imunitate sub formă de anticorpi sau imunitate celulară.
În cazul vaccinului Oxford -AstraZeneca, vehiculul de transport pentru informația genetică este acest adenovirus – deci nu este acea bulă de lipide din ARN mesager. Adenovirusul a fost izolat în urmă cu mulți ani.
În general, acest adenovirus determină o formă de răceală la primate. De acolo a fost de altfel și izolat. Au fost făcute modificări genetice în așa fel încât virusul să fie complet inactiv, adică să nu se reproducă, să nu producă boala și în același timp, informația lui genetică este completată cu informația genetică necesară pentru sinteza proteinei Spike.
Odată ce este injectat, adenovirusul este preluat de celulele noastre, pătrunde în celulă, iar în interiorul celulei în sine nu se poate reproduce, dar ADN-ul pe care îl conține și care conține informația pentru proteina Spike este preluată de nucleul celulei.
La nivelul nucleului celulei, informația de tip ADN, de această dată, informaţia necesară pentru sinteza proteinei (S) Spike este transferată sub forma ARN-ului mesager, iar de aici procesul este identic cu vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…