Informații esențiale despre vaccinul antigripal: În cât timp își face efectul, posibile efecte adverse, indicații și contraindicații

Vaccinul antigripal 2020-2021. Vaccinarea anuală este cea mai bună metodă de prevenire a infecției cu virusuri gripale. Anul acesta, vaccinarea antigripală este cu atât mai importantă, pentru a evita suprapunerea virusurilor gripale cu noul coronavirus. Vaccinul gripal recomandat pentru acest sezon are 4 tulpini (tetravalent) și în farmacie costă aproximativ 55 lei.

Vaccinul antigripal tradițional (trivalent) oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Există însă și vaccinul tetravalent, care oferă protecție împotriva unui virus suplimentar B. Virusurile gripale de timp B au fost numite B/Victoria și B/Yamagata.

La nivel european a existat co-circulatie atat a virusul gripale A (H1N1 si H3N2), cat si a virusurilor B (subtipurile Victoria si Yamagata).,In tara noastra, in sezonul trecut a existat, de asemenea o co-circulatie a virusurilor gripale de tip A (subtipurile H1 si H3) si a virusului gripal de tip B (totusi, mai putine cazuri cu virusuri de tip B) .

Ce este vaccinul antigripal și în cât timp își face efectul?

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.

Toata lumea incepand cu varsta de 6 luni ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare sezon. Totuși, categoriile la risc care ar trebui să se vaccineze, cu prioritate sunt:

  • Toti copiii intre 6 luni si 4 ani,
  • Persoanele peste 65 de ani,
  • Pacienții cu boli cronice,
  • Femeile insarcinate, cele care au in plan sa ramana insarcinate, au nascut recent sau alapteaza in timpul sezonului gripei.

Vaccinul antigripal 2020-2021. Contraindicații

Sunt foarte rare cazurile in care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat unei persoane. Aceasta decizie depinde de factori ca: varsta, starea de sanatate si orice alergii severe la vaccinul gripal sau la componentele sale.

Persoane care nu pot fi vaccinate:

  • Copiii sub 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizati
  • Persoanele cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice etc.

De asemenea, e bine sa vorbesti cu medicul de familie inainte de a te vaccina daca:

  • Ai alergie la ou sau la o componenta a vaccinului,
  • Ai avut in trecut o reactie alergica severa la vaccinul antigripal,
  • Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta),
  • Nu te simti bine.
    De asemenea, in cazul in care copilul este bolnav si are febra, ia legatura cu medicul pentru a reprograma vaccinarea antigripala. Chiar daca, in trecut, era recomandat ca persoanele alergice la ou sa intrebe medicul daca vaccinul prezinta siguranta pentru ele, in prezent, specialistii spun ca vaccinul contine o cantitate infima de alergen de ou, fiind sigur chiar si pentru copiii cu alergie severa la ou.

Posibile efecte secundare

E bine de mentionat ca vaccinurile antigripale sunt printre cele mai sigure produse medicale. Sute de milioane de persoane au primit, in conditii de siguranta, vaccinuri impotriva gripei in ultimii 50 de ani si exista cercetari ample ale caror rezultate sustin siguranta vaccinurilor antigripale. Insa, ca orice alt produs farmaceutic, vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse. Acestea sunt in general usoare si dispar in cateva zile.

  • Reactii adverse usoare:
    Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care a fost administrat vaccinul
  • Durere de cap
  • Febra
  • Greata
  • Dureri musculare
  • Lesin – ocazional

Reactii alergice severe:

  • Dificultate in respiratie
  • Raguseala sau respiratie suieratoare
  • Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor
  • Urticarie
  • Paloare
  • Slabiciune
  • Batai rapide ale inimii sau ameteli

Vaccinul antigripal 2020-2021. Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cît mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Recent Posts

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

17 minute ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

38 de minute ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

57 de minute ago

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

o oră ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

2 ore ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

11 ore ago

Citeste si: