Sari la conținut

Vaccinul anticoronavirus, sigur pentru persoanele cu HIV? Cum reacționează compușii vaccinului cu medicația antiretrovirală?

vaccin
Sursa: news.ok.ubc.ca

„SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite) este o afectiune provocata de virusul imunodeficientei umane, HIV, care ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Virusul Imunodeficientei Umane (virusul HIV) este cel care, in urma infectiei, declanseaza Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA). Este important de retinut ca nu toate persoanele infectate cu virusul HIV manifesta si SIDA. Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor infectate cu HIV si conduce la o expunere marita catre infectii sau catre anumite forme de cancer”, potrivit Medlife.

Virusul imunodeficienței umane, cunoscut drept HIV, afectează în prezent mii de persoane din România. În acest sens, specialiștii au încercat să afle dacă noul vaccin anticoronavirus este sigur și pentru persoanele care suferă de această afecțiune. Cum poate interacționa formula vaccinului cu medicația antiretrovirală administrată în această circumstanță?

Răzvan Cherecheș, profesor universitar în cadrul Universității Iowa, S.U.A și director al Departamentului de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai adresează această problemă și oferă câteva explicații, într-o postare publicată pe Facebook.

„Este vaccinul Pfizer sigur pentru miile de persoane din România care au HIV și primesc medicație antiretrovirală?Datele disponibile arată că vaccinul poate fi administrat și persoanelor cu afecțiune stabilă sub medicație antiretrovirală, cu acordul medicului.
Chiar și persoanele cu HIV stabil sub tratament pot avea deficiențe imune mai subtile sau inflamații cronice care ar putea afecta funcționarea vaccinului și răspunsul la vaccin, de aceea este necesar acordul medicului curant”, precizează expertul.

De asemenea, el citează Asociația Britanică HIV, oferind informații oficiale:

„Nu este niciun motiv să credem că vaccinurile cu mARN (Pfizer și Moderna) ar fi mai puțin sigure pentru persoanele cu HIV. Ambele vaccinuri includ o parte din materialul genetic al SARC-CoV-2, dar nu întregul virus. Asta înseamnă că vaccinul nu conține virus viu și sunt la fel de sigure și pentru persoanele cu sistemul imun compromis. Este posibil ca vaccinul să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele cu această afecțiune – răspunsul imun să fie mai slab”, relatează BHIV, conform postării.
Cu atât mai mult, Răzvan Cherecheș susține că sfatul medicului curant este foarte important. În această privință, medicii ar trebui să fie informați despre asocierea celor două elemente, oferind cea mai bună soluție!
„Trialul Pfizer a inclus 120 persoane cu afecțiunea și poziția Pfizer este că vaccinul este sigur și pentru persoanele cu HIV stabil + trialul Moderna a inclus 176 persoane cu HIV. Pentru persoanele cu HIV: trimiteți-le linkurile medicilor voștri și apoi urmați sfatul lor! Am să urmăresc dacă mai apar informații noi, dați share dacă credeți că sunt persoane pe care le ajută răspunsul”, a comunicat Răzvan Cherecheș, pe pagina sa de Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel