Din cuprinsul articolului
Din luna decembrie, vaccinul împotriva virusului HPV va fi compensat și pentru femeile de peste 19 ani, fiind o metodă utilă de prevenție pentru cancerul de col uterin.
Din păcate, infecția cu HPV este implicată în apariția a 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. „În România, incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare. Acest lucru este cauzat de faptul că nu ne vaccinăm.
Pe de altă parte, avem testul HPV sau testul Babeș Papanicolaou, care poate depista o anomalie, atunci când este precanceroasă. O tratăm și nu mai ajungem la cancer”, explică Mihaela Geoană, președinte și fondator al Fundației Renașterea, potrivit antena3.ro.
O parte dintre aceste infecții pot fi eliminate de sistemul imunitar, însă vaccinarea este cea mai utilă metodă de prevenție.
Pentru a le aminti femeilor de importanța testării și a vaccinării, Palatul Parlamentului a fost iluminat în turcoaz, cu ocazia Zilei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin. Evenimentul marchează trei ani de progrese realizate în România pentru prevenția și lupta împotriva cancerului de col uterin.
Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 17 noiembrie 2020, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări, moment la care organizaţii din întreaga lume s-au alăturat cauzei iluminând peste 100 de clădiri în turcoaz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.
Rezultatele unui nou studiu au arătat că utilizarea unor medicamente existente, mai puţin costisitoare, înainte de tratamentul standard cu chimioterapie poate reduce cu 35% riscul de deces la femeile diagnosticate cu cancer de col uterin.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…