Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul anti-Covid. În cât timp se dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun și care sunt șansele de infectare după imunizare?

Deși te vei vaccina, este necesară o perioadă de timp ca organismul tău să producă anticorpii necesari ce te vor proteja, potrivit Huffpost. Din cauza acestei întârzieri, medicii le recomandă pacienților să nu renunțe la măsurile de siguranță imediat după administrarea primei doze, întrucât organismul poate fi încă vulnerabil. În cât timp se dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun și care sunt șansele de infectare între cele doze?

De la începutul campaniilor de vaccinare, la nivel mondial, specialiștii au atras atenția asupra unei perioade de timp esențială, în care organismul dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun. Imunitatea de peste 90% oferită de vaccinuri este obținută după 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze, conform ziare.com.

Astfel, experții trag un semnal de alarmă pentru persoanele care se vaccinează și cred că sunt protejați imediat după administrarea primei doze de vaccin.

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID sunt administrate în două doze, la o distanță de aproximativ 3-4 săptămâni. Acest lucru este esențial pentru stimularea protecției și creșterea nivelului de anticorpi. Acest proces necesită în jur de 28 de zile și este finalizat odată cu administrarea ultimei doze. În alte cuvinte, ar trebui să fii complet protejat împotriva noului coronavirus în decurs de o lună.

„Acest lucru nu înseamnă că după administrarea primei doze nu începe procesul de obținere a tipurilor de anticorpi, dar nu la nivelul protectiv la care avem siguranța că boala poate fi prevenită. Astfel, imediat după primirea primei doze, cam în două săptămâni, se atinge cam 70%, ceea ce înseamnă că există probabilitatea ca o persoană care este vaccinată cu o primă doză să facă infecția, dacă este într-un context contagios. Este în proporție destul de importantă. Chiar dacă a fost vaccinat cu prima doză și s-a infectat, manifestarea bolii este, oricum, mult mai redusă și mult mai ușoară”, afirmă Doina Azoicai, președinta Societatii Romane de Epidemiologie, potrivit ziare.com.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

5 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

35 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: