Categories: Ştiri sănătate

Vaccinul anti-Covid. În cât timp se dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun și care sunt șansele de infectare după imunizare?

Deși te vei vaccina, este necesară o perioadă de timp ca organismul tău să producă anticorpii necesari ce te vor proteja, potrivit Huffpost. Din cauza acestei întârzieri, medicii le recomandă pacienților să nu renunțe la măsurile de siguranță imediat după administrarea primei doze, întrucât organismul poate fi încă vulnerabil. În cât timp se dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun și care sunt șansele de infectare între cele doze?

De la începutul campaniilor de vaccinare, la nivel mondial, specialiștii au atras atenția asupra unei perioade de timp esențială, în care organismul dezvoltă anticorpii necesari pentru a fi imun. Imunitatea de peste 90% oferită de vaccinuri este obținută după 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze, conform ziare.com.

Astfel, experții trag un semnal de alarmă pentru persoanele care se vaccinează și cred că sunt protejați imediat după administrarea primei doze de vaccin.

Majoritatea vaccinurilor anti-COVID sunt administrate în două doze, la o distanță de aproximativ 3-4 săptămâni. Acest lucru este esențial pentru stimularea protecției și creșterea nivelului de anticorpi. Acest proces necesită în jur de 28 de zile și este finalizat odată cu administrarea ultimei doze. În alte cuvinte, ar trebui să fii complet protejat împotriva noului coronavirus în decurs de o lună.

„Acest lucru nu înseamnă că după administrarea primei doze nu începe procesul de obținere a tipurilor de anticorpi, dar nu la nivelul protectiv la care avem siguranța că boala poate fi prevenită. Astfel, imediat după primirea primei doze, cam în două săptămâni, se atinge cam 70%, ceea ce înseamnă că există probabilitatea ca o persoană care este vaccinată cu o primă doză să facă infecția, dacă este într-un context contagios. Este în proporție destul de importantă. Chiar dacă a fost vaccinat cu prima doză și s-a infectat, manifestarea bolii este, oricum, mult mai redusă și mult mai ușoară”, afirmă Doina Azoicai, președinta Societatii Romane de Epidemiologie, potrivit ziare.com.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

13 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

33 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

53 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: