Sari la conținut

Vaccinul anti-COVID care provoacă cele mai multe reacții adverse

a treia doză
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, s-a urmărit cu atenție modul în care serurile reacționează cu organismul și cât de frecvente sunt efectele. În acest sens, s-a raportat că unul dintre vaccinurile anti-COVID existente pe piață cauzează cele mai multe reacții adverse.

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare, a declarat că vaccinul anti-COVID de la Pfizer înregistrează cele mai multe reacții adverse. După aproximativ 2 luni de la începutul campaniei de imunizare, persoanele care s-au vaccinat cu serul Pfizer/BioNtech au raportat cele mai multe efecte post-vaccinare. Dintre reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID, cele mai comune sunt febră, cefalee și stare de oboseală.

La reacții adverse sunt: Pfizer – 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.

Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.

AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Antena 3.

Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID, mai puțin frecvente în cazul serului AstraZeneca

În România a început, ieri, vaccinarea cu serul AstraZeneca. 6.800 de persoane au primit deja prima doză, iar alte 145.000 s-au programat pentru acest vaccin. Coordonatorul campaniei de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, spune că datele privind eficacitatea acestui vaccin sunt cât se poate de bune. În total, peste 37.000 de persoane au fost vaccinate, ieri, anti-COVID-19, dintre care aproape 27.000 au primit a doua doză. De la începutul campaniei, s-au administrat aproape 1,15 milioane de doze de vaccin, iar 454.000 de oameni au făcut deja rapelul, potrivit Rador.

În ciuda reacțiilor adverse ale vaccinul anti-COVID de la Pfizer este eficient în reducerea infectărilor simptomatice cu 94%

Studiile făcute în Israel, pe baza statisticilor de vaccinare anti-COVID, arată că serul Pfizer – BioNTech reduce infectările simptomatice cu 94 la sută şi formele grave de boală cu 92%. Israelul este ţara cu cele mai multe doze administrate, raportate la numărul de locuitori, potrivit Rador.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel