Sari la conținut

VACCINAREA, UN DREPT LA SĂNĂTATE. Scăderea acoperii vaccinale în România, un risc major

Vaccinare

Scăderea acoperirii vaccinale reprezintă una dintre amenințările majore pentru sănătatea publică la nivel global, iar România se confruntă în ultimii ani cu o situație îngrijorătoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%, recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.

 Pentru copiii care au împlinit un an în iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinală la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, oreion, rubeolă sau hepatita B, arată datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Panta descendentă pe care se află acoperirea vaccinală în România este și o consecință a scăderii încrederii părinților în beneficiile vaccinării, ceea ce a dus la refuzul unora dintre aceștia de a-și vaccina copiii, fenomenul fiind alimentat de informații neadevarate vehiculate în spațiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere știintific și medical.

În aceste condiții, specialiștii în domeniul vaccinologiei atrag atenția că orice decizie a părinților legată de vaccinarea copiilor trebuie luată cu responsabilitate, iar responsabilitatea înseamnă o informare corectă pe această temă, din surse avizate profesional.

Vaccinarea, conform practicii în vigoare, a medicinei bazate pe dovezi practic, este singura cale prin care putem preveni în mod specific apariția unor boli infecțioase grave, care pot pune în pericol sănătatea individului și, în consecință, sănătatea populației. Ne dorim ca oamenii, în general, și părinții copiilor, în particular, să înțeleagă corect toate aspectele legate de vaccinare și să acționeze cu responsabilitate în ceea ce privește vaccinarea. Trebuie să discernem între informația medicală, bazată pe dovezi științifice și informațiile provenite din surse neavizate care, punând în discuție efectele benefice ale vaccinării, reușesc în anumite cazuri să determine atitudini confuze. În multe situații, din cauza acestor atitudini, acoperirea vaccinală a scăzut, ceea ce înseamnă riscuri pentru sănătatea publică și riscuri pentru copiii care nu au fost vaccinați incomplet cu vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Președinte Societatea Română de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie a organizat a IV-a ediție a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2016. La eveniment au participat, pe lângă specialiști în domeniul medical, reprezentanți ai societății civile, autorităților care au dezbătut provocările din domeniul vaccinologiei, precum și soluțiile concrete pentru gestionarea cât mai eficientă a Programului Național de Vaccinare.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel