Vaccinarea, subiect inepuizabil. Despre necesitatea vaccinării în copilăriei atunci când cei mici sunt cei mai vulnerabili.
Dar și despre vaccinarea adultului sau despre dobândirea imunității colective ne-a povestit Președinta Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, în cadrul unui seminar pe tema vaccinurilor, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), la Govora, în perioada 12-14 aprilie.
Doamna profesor, ce înseamnă imunitatea colectivă și cum se obține aceasta?
Imunitatea colectivă este acoperirea pe care vaccinul poate să o aibă cu condiția ca acoperirea vaccinală să fie optimă. Adică pentru fiecare structură antigenică ar trebuie să existe o acoperire vaccinală de 98%. Cu alte cuvinte, 98 % din populația grupului respectiv să fie vaccinată pentru ca să se evite apariția de noi cazuri de îmbolnăvire. Trebuie menționat faptul că procentul diferă de structura antigenică adică de fiecare boală, dar nu sunt diferența foarte mari. În principiul peste 80% din populația unei comunități ar trebui să fie vaccinată pentru ca fenomenul de imunitate colectivă să aibă drept consecință întreruperea circulației agentului respectiv patogen și în consecință reducerea riscului de noi cazuri de boală. De exemplu, pentru gripă procentul ar trebui să fie peste 95%, dar în România, anual avem un procent sub 60%.
Una dintre complicațiile varicelei este encefalita. De ce totuși nu sunt mulți copii vaccinați împotriva acestei boli?
Encefalita este o complicație neurologică care poate să apară în urma infecției cu virusurile varicelo- herpetice. Este o complicație gravă deși nu frecventă, însă destul de serioasă încât să dorim prevenirea ei prin vaccinare. Complicație apare și în funcție de particularitatea fiecărui organism în parte. Noi medicii nu avem cum să prognozăm dacă un copil care vine în contact cu un agent patogen care circulă va face o formă ușoară sau va face una medie. Sigur că există niște considerente de ordin individual care pot să determine ca forma de boală pe care o dezvoltă acel copil să nu fie una dintre cele obișnuite. Din păcate, se promovează la această categorie de boli eruptive, printre anumiți părinți ideea de a lăsat copilul să facă boală în copilărie ca să nu o facă ca adult. Dar acest lucru este ca și când aș aplica un sistem de selecție naturală: cine îmi garantează că evoluția bolii va fi una dintre cele ușoare și nu una cu complicații grave?
Este adevărat că un copil nevaccinat împotriva varicelei, dacă stă la grădinița lângă altul care are boala și dacă totuși este vaccinat în primele 48 de ore, sunt șanse de a reduce riscul de îmbolnăvire?
Da, în primele 24 sau 48 de ore vaccinul are efect, dar atenție, acesta trebuie să fie intervalul de la momentul contactului infentant. Dar să calculăm, pentru că acel copil a fost identificat cu boala în clipa în care s-a declanșat erupția. Însă cei doi copii din exemplu dumneavoastră au fost în contact în perioada de incubație când nivelul de contagiozitate a fost și mai mare. Însă, da, dacă are loc vaccinarea în primele 24-48 de orei, sunt șanse să nu facă boală, dar de preferat este vaccinarea înainte de a lua contact cu cineva bolnav.
De ce este recomandat ca părintele să-și vaccineze copilul?
Este o datorie civică a părinților și una morală față de propriul copil să înțeleagă care sunt beneficiile vaccinării, dar și care sunt limitele vaccinării și să accepte că programele naționale de vaccinare nu sunt împotriva omului ci sunt tocmai pentru a proteja o colectivitate și a face în așa fel încât să putem ține sub control niște boli la care suferința există. Nu este nici moral și nici cost eficient să lăsăm bolile care pot fi prevenite prin vaccinare să apară. Totodată, vaccinarea în timpul copilăriei se face pentru că atunci vulnerabilitatea este cea mai mare și numai în felul acesta diminuăm sau anulăm riscul ca un copil mic să facă o boală cu urmări grave. Așa s-a întâmplat cu rujeola, cele mai multe decese au fost la copiii sub un an. Din păcate însă populația nu mai percepe riscul de boală, de aceea scade rata vaccinării.
Doamna profesor adulții trebuie și ei vaccinați și dacă da în ce condiții?
Vaccinul este util în prevenirea bolilor indiferent de momentul în care are loc. El trebuie să fie aplicat atunci când vrei să previi o boală care poate aduce neplăceri și complicații. Pe adulți, în funcție de circumstanțele epidemiologice putem să-i vaccinăm. De exemplu, adultul care pleacă într-o zona cu alte riscuri suplimentare față de zona de reședință va avea recomandare de vaccinare. Un exemplu este febra galbenă care este specifică țărilor din Africa sau din America de Sud. Practic adultul nici nu poate să intre în acele țări dacă nu este vaccinat. Dar există și situația în care, adulții care au o boală cronică, de exemplu, un pacient cu un cancer, cu diabet zaharat, boală renală, dacă nu are o contraindicație este recomandat să fie vaccinat antigripal în sezonul epidemic de gripă. Dacă ar face boala, adultul ar face o formă mai gravă de boală, sau există riscul să decompenseze boala lui de bază.
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…