Sari la conținut

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Care este poziția medicilor în această circumstanță?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

A treia etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID din România implică, în mod direct, medicii de familie. Autoritățile vor să introducă vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, fără a efectua în prealabil o programare pe platforma oficială. 

În această circumstanță, poziția medicilor de familie în privința vaccinării anti-COVID a fost comunicată printr-un document oficial, care confirmă faptul că medicii susțin procesul de vaccinare împotriva Covid-19.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie și disponibilitatea medicilor

„Societatea Naționalã de Medicina Familiei (SNMF), cu sprijinul Grupului de vaccinologie al SNMF, grup cu  preocupare consacratã  pentru  PROMOVAREA VACCINÃRII în România, reafirmã cã vaccinarea este cea mai bunã soluție, accesibilã în prezent, pentru a reveni la normalitate.

În acest context considerãm important sã vã informam cu privire  la aspectele  esențiale,  menite sã asigure succesul etapei de extindere a procesului de vaccinare împotriva COVID-19,  etapã care urmeazã sã se desfãșoare în cabinetele medicilor de familie.

Sunt doua paliere clar conturate care necesitã ajustare în acest moment: COMUNICAREA PUBLICÃ si IMPLICAREA DIRECTÃ A MEDICILOR DE FAMILIE.

CAMPANIA de COMUNICARE PUBLICÃ și EDUCAȚIE  DESPRE VACCIN ȘI VACCINARE antiCOVID 19 trebuie:

•        sã foloseascã efectiv  cât mai multe  resurse disponibile și sã fie diversificatã;

•        sã explice pe înțelesul fiecãrui cetãțean importanța  vaccinãrii RAPIDE și MASIVE a populației;

•        sã adapteze  mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitãrile  pacienților noștri. Aceste nevoi se contureazã clar prin simpla urmãrire a listelor de așteptare din platforma ROVACCINARE, liste care indicã evident și clar tipurile de  vaccinuri acceptate în prezent;

•        sã promoveze  încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fãrã a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masã, greu de remediat în timp.

VACCINAREA ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE – necesitã ajustarea suportului legislativ pentru a asigura  flexibilitate:

•        reprezentanții legali  sunt cei capabili sã decidã cum se va  desfãșura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existentã, pentru a nu perturba activitatea curentã și a evita pierderea inutilã a dozelor de vaccin;

•        distribuția vaccinului la cabinet;

•        asigurarea logisticii necesare;

•        simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;

•        stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.

Reafirmãm disponibilitatea medicilor de familie pentru implicare directã în procesul de vaccinare în calitate de medici care, pânã în prezent, au fost și sunt principalii vaccinatori în România”, comunică documentul oficial.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel