Campania gratuită anti-HPV se va desfășura în cabinetele medicilor de familie, în special pentru părinții de fete care au cerut acest vaccin.
Anul acesta, doar 20 de mii de doze de vaccin anti-HPV vor ajunge la medicii de familie.
Din păcate, în România prea puțin se cunoaște importanța acestui vaccin, care afectează și bărbații. De aceea, și băieții ar trebui vaccinați, însă dozele de anul acesta nu sunt destinate și băieților, așa cum se întâmplă în alte state.
Oficialii Ministerului Sănătăţii sunt precauţi, după eşecul campaniei din 2008, când s-au irosit zeci de milioane de euro. Campania de vaccinare HPV lansată în 2008 a eşuat din cauza controverselor. Părinţii s-au temut să nu apară reacţii adverse. Au fost folosite mai puţin de 10% din cele peste 300 de mii de doze cumpărate atunci.
Infecţia cu virusul papiloma uman, HPV pe scurt, poate fi riscantă dacă imunitatea corpului nu o înlătură într-un an. Şi nu doar pentru femei, la care este asociată cu cancerul cervical!
Medicii atrag atenţia că şi la bărbaţi anumite tulpini de HPV pot duce la cancer în zonele intime şi la gură sau gât. Mai nou, sunt date că HPV ar fi implicat şi în cancerul de prostată!
În România, lipsesc însă raportările, iar teste, care costă sute de lei, nu se prea fac.
Se estimează că peste 70% din populaţia lumii a fost sau este infectată cu HPV. În jur de 10% nu se vindecă de la sine. Aproape o treime din cele 100 de tipuri de HPV se transmit pe cale sexuală.
Pentru a preveni infecţiile, în Marea Britanie autorităţile au introdus vaccinarea anti-HPV inclusiv pentru băieţi. În România se face contra cost. O doza depăşeşte 600 de lei!