Vaccinarea copiilor, după schema oficială sau după cea suplimentară. CE IMUNIZĂRI ESENȚIALE nu sunt acoperite de stat

 Andreea Ciulac

În ultimii ani, statul a suplimentat schema oficială de imunizare cu câteva tipuri noi de vaccinuri, dar părinții care vor să-și imunizeze copiii împotriva unor boli ale copilăriei extrem de periculoase precum varicela sau infecția cu rotavirus trebuie să o facă pe cheltuiala proprie, într-un cabinet particular sau cumpărând pe banii lor vaccinul și mergând cu el la medicul de familie.
Expuși în fața pneumoniilor
Schema națională de vaccinare creată de specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică  cuprinde vaccinul împotriva poliomielitei, rubeolei sau hepatitei B, pe care copiii trebuie să le facă până la vârsta de 14 ani.
Lipsește însă vaccinul antimeningococic, împotriva unei infecții a sistemului nervos care afectează sugarii și copiii de până la cinci ani și poate duce la surzire, retard mental sau chiar la deces, dar și cel anti HPV cu rol de prevenție a cancerului de col uterin, indicat fetițelor până în 14 ani.
Acesta din urmă a fost inclus în trei campanii de imunizare desfășurate în perioada 2008-2010, dar care s-au încheiat dezastruos. Mii de doze cu ser au expirat atunci, fiind refuzate de părinții care se temeau de posibile reacții adverse. Cele două vaccinuri se regăsesc în schemele  alternative, alături de vaccinul antivaricelă, antipneumococic, antirotaviral, anti hepatic A, iar prețurile variază de la 300 la 500 de lei.
De departe, medicii specia­lizați în boli infecțioase spun că cel mai important este însă serul împotriva infecției cu virusul pneumococic.

 

Rotavirusul,
un pericol real
Copiii români nu sunt puși la adăpost nici de rotavirus.  Conform unui studiu efectuat de Societatea Română de Pediatrie, numai în 2011, circa 40.000 de copii au fost spitalizați din cauza virusului, chiar mai mulți decât cu hepatita B. Statisticile acestora mai arată și că 95% dintre copiii români se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani. „Infecția cu rotavirus dă o diaree groaznică. Doar perfuzia o potolește ”, spune medicul Monica Luminos.

 

Potrivit Societății Române de Pediatrie Infantilă, România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă la nivel mondial din această cauză (29%), mai mare decât în India sau Bangladesh.
E atât de periculos încât afectează o persoană începând de la naștere și până la maturitate și poate evolua într-o meningită sau pneumonie. În unele cazuri, este chiar letal”, trage un semnal de alarmă medicul Monica Luminos, șefa secției de Boli Infecțioase Copii din cadrul Institutului „Matei Balș” din București.
Statul se zgârcește la bani
Aceasta crede că principalul motiv pentru care statul român nu a inclus încă vaccinul în schema națională de imunizare este costul, dar și lipsa  studiilor de specialitate. „Costă cam mult, în jur de 200 de lei, însă bine ar fi ca măcar categoriile de risc să beneficieze de el. Aici intră sugarii, de până la un an, dar și copiii care suferă de astm, boli congenitale sau maligne. Cred totuși că va mai dura ceva până când va fi disponibil, fiindcă există prea puține studii făcute pe tipurile de tulpină ale acestui virus”, mai explică medicul.
Între timp, multe dintre ţările vecine precum Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale.

În schema națională de vaccinare ar trebui introdus antipneumococicul, măcar pentru categoriile de risc. Vorbim de un virus letal!
Monica Luminos, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”

Recent Posts

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

19 minute ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

49 de minute ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

o oră ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

2 ore ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 ore ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

3 ore ago

Citeste si: