Sari la conținut

Vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani ar putea începe pe 2 iunie, potrivit autorităților

Campania de vaccinare anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea începe de miercuri, 2 iunie. Vaccinarea copiilor, însă, depinde de criteriile impuse la nivel european, de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit Rador, campania de vaccinare anti-COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani ar putea începe miercuri, pe 2 iunie, însă termenul este condiționat de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenția Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat – anunță autoritățile.

Vaccinarea copiilor și schema de imunizare

Schema de vaccinare recomandată este aceeași ca și în cazul celorlalte categorii de vârstă și constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.

De marţi, platforma online de programare va fi optimizată pentru a permite înscrierea la vaccinare și a minorilor începând cu 12 ani, prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ai aparținătorilor legali, însă imunizarea se va putea face și fără programare prealabilă, prin prezentarea directă în toate centrele unde se administrează vaccinul Pfizer-BioNTech.

Rezultatele studiilor clinice indică un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bună a vaccinului în cazul copiilor între 12 și 15 ani și o eficacitate foarte mare.

Minorii au însă nevoie de consimțământul informat al părinților, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, prezent la o caravană a vaccinării în județul Suceava.

Vaccinarea adolescenților va avea prioritate, începând cu 1 iunie

Adolescenții vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID-19 la începutul săptămânii, pentru a se marca și astfel 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Tinerii cu vârste între 16 și 18 ani sunt cei cărora li se adresează evenimente de tip maraton programate mâine și poimâine.

„Am avut o persoană de 17 ani care nu avea consimțământul familiei și urma să-l aducă ca să putem să o vaccinăm. Copilul ca să fie vaccinat trebuie să aibă consimțământul părintelui. Sper să înțeleagă că și asta este o componentă importantă pentru că, chiar dacă copiii nu fac boală  sub formă gravă, ei transmit.

Noi ne pregătim și ne vaccinăm, nu pentru că acum stăm bine, ci pentru a preveni o nouă situație în viitor și pentru a preveni pentru ca o nouă variantă sau una dintre variantele care se răspândesc mai rapid să intre și să înceapă să crească numărul cazurilor. Cu cât ne vaccinăm mai mult, avem șansa să controlăm situația și să revenim la normalitate mai repede”, declară Raed Arafat, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel