Sari la conținut

Vaccinarea antigripală, cea mai eficientă metodă de prevenție

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută, care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an. 

Potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488 o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri. 

Importanța vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, în sezonul 2022-2023

Odată cu migrația sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalității acestuia pe fondul renunțării la măsurile de prevenție COVID-19, precum și a reînceperii anului școlar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenția și reducerea severității bolii gripale, precum și posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă, reducând astfel  presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare. 

Tulpinile de virus gripal suferă mutații de la un an la altul, Organizația Mondială a Sănătații stabilește anual tulpinile probabile pentru sezonul de gripă următor și acestea sunt incluse în vaccinul din sezonul respectiv. Pentru a ne proteja anual de gripă, trebuie să avem la începutul sezonului, ideal, vaccinul corespunzător acelui sezon.

Gripa este dată de diferite tulpini de virus gripal, care se transmit pe calea aerului. Copiii, mai ales cei aflați în colectivitate, transmit foarte ușor de la unii la alții și apoi și în familie și în colectivitate acest virus. Se îmbolnăvesc mai frecvent decât adulții și răspândesc mai ușor și mai mult timp acest virus, pentru că ei nu respectă foarte bine măsurile de igienă, atunci când strănută, tușesc sau își șterg năsucul. Așadar, cu cât vaccinăm copiii în proporție mai mare, asigurăm o răspândire mult mai redusă a virusului în colectivitățile din care fac parte, cât și în familiile lor., Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Vaccinurile pentru gripă sunt sigure și eficiente, vaccinarea antigripală fiind cea mai eficientă strategie de prevenție a morbidității și mortalității sezoniere la persoanele aflate la risc, seniori, pacienți imunodeprimați sau având comorbidități grave, gravide sau copiii cu vârste sub 5 ani. Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni în fiecare an. 

În România, sunt disponibile două categorii de vaccinuri pentru copii: o categorie de vaccinuri cu virus inactiv, acestea se administrează injectabil, începând cu vârsta de 6 luni, aceste vaccinuri duc la apariția de anticorpi, dar există și o categorie de vaccinuri cu virus viu, atenuat, ele se administrează cu spray nazal, deci fără înțepătură pentru copil, cu mult mai mult confort, iar acestea cu virus viu duc la apariția unui răspuns imun mult mai complex mult mai asemănător trecerii prin boală, iar de obicei reacțiile adverse sunt mai reduse la vaccinul cu virus viu, atenuat administrat sub formă de spray.

Ce este bine de știut de către părinți?

Un copil care efectuează vaccin gripal prima oară în viața lui, trebuie să efectueze două doze de vaccin la interval de minim 4 săptămâni între ele. Părinții trebuie să știe că protecția optimă apare la două săptămâni după cea de-a doua doză.

Este bine ca părinții să știe și să înțeleagă, în primul rând, ce este gripa, cum se manifestă și cum o deosebesc de o răceală normal, de exemplu. Manifestările pot fi de la blânde (febră, rinoree, tuse) până la foarte severe (febra foarte mare și de lungă durată, stare generală alterată, complicații pulmonare). În situații particulare, mai ales la copiii foarte mici, la bătrâni sau la persoane cu boli cronice, poate duce chiar la deces. 

Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea de gripă, poate preveni apariția complicațiilor, reduce riscul spitalizării și durata și severitatea bolii. Este interesant faptul că, dacă într-un sezon de gripă cca 5-10% din adulți pot fi afectați de această boală, rata de infectare a copiilor este dublă! Sezonul gripei începe toamna, aproximativ în lunile octombrie-noiembrie, și poate dura până în aprilie, chiar mai.

Vaccinarea ar trebui sa fie efectuată înainte de debutul sezonului, pentru a oferi protecție încă de la început. Pentru sezonul 2022-2023, copiii pot beneficia de vaccinuri gripale tetravalente, cu administrare injectabilă sau intranazală, cu avizul și recomandarea medicului de familie.

Când este sezonul gripelor, în România

Sezonul începe în octombrie, cel mai probabil, drept care, ideal, sfârșit de septembrie, început de octombrie deja ar trebui cât mai mulți copii și adulți să fie vaccinați.

Părinții care doresc să afle mai multe informații despre gripă și despre vaccinarea împotriva virusului gripal trebuie să știe că există platforma interactivă Atlas Gripal care reprezintă unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare despre vaccinarea antigripală, este un spațiu digital cu informații sigure, esențiale despre gripă și prevenția ei. Informațiile sunt disponibile sub forma unor materiale audio, de tip podcast, și articole de la medici specialiști, infografice și animații pe înțelesul tuturor.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel