Categories: Ştiri sănătate

Vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută, care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an.

În SUA, Centrul pentru Prevenția și Răspândirea Bolilor (CDC) estimează într-un raport că doar în sezonul 2019 – 2020, 35 de milioane de pacienți au avut gripă sezonieră, dintre care s-au înregistrat 380.000 de spitalizări și 20.000 de decese.

Importanța vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, în sezonul 2021-2022

Specialiștii ne transmit că imunizarea antigripală prin vaccinare este extrem de importantă și în acest sezon, pentru a evita coinfecția cu virusul gripal și COVID-19.

„Gripa este dată de diferite tulpini de virus gripal care se transmit cel mai frecvent pe calea aerului. Copiii, mai ales cei aflați în colectivitate, sunt vectorii principali de transmitere a acestui virus.

Ei se îmbolnăvesc mai frecvent decât adulții și pot răspândi mai ușor virusul prin nerespectarea regulilor de igienă (nu își acoperă gura și nasul cu cotul când stranută sau tușesc, nu se spală pe mâini după ce au stranutat, tușit sau suflat nasul, nu poartă mereu mască) și prin faptul că împrăștie cantități mai mari de virus o perioadă mai îndelungată.”, ne-a declarat Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Virusurile gripale suferă mutații în mod constant, astfel încât vaccinurile trebuie să fie actualizate adesea pentru a proteja populația împotriva diferitelor virusuri gripale, identificate ca fiind cu cea mai mare probabilitate de a circula în sezonul respectiv.

Vaccinarea poate scădea severitatea afecțiunii, în cazul în care o persoană se îmbolnăvește. De asemenea, vaccinarea îi poate proteja pe alții care pot fi mai vulnerabili și mai expuși unor forme grave de gripă, cum ar fi bebelușii și copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu anumite probleme cronice de sănătate.

„Vaccinarea antigripală a copiilor în proporție crescută scade semnificativ riscul de transmitere a acestei boli în familii și comunități, scăzând astfel nu doar numărul de îmbolnăviri, dar și numărul de internări sau decese prin gripă. Vaccinarea antigripală a copiilor e o dovadă de grijă pentru copil dar și pentru cei din jur.”, a completat Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Vaccinurile pentru gripă sunt sigure și eficiente, vaccinarea antigripală fiind cea mai eficientă strategie de prevenție a morbidității și mortalității sezoniere la persoanele aflate la risc, seniori, pacienți imunodeprimați sau având comorbidități grave, gravide sau copiii cu vârste sub 5 ani. Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni în fiecare an.

În România sunt disponibile atât vaccinurile gripale injectabile, cât și vaccinurile gripale nazale. Vaccinarea copiilor și adolescentilor cu anumite probleme cronice de sănătate este deosebit de importantă. Familiile copiilor cu risc ridicat de complicații în caz de gripă trebuie de asemenea să își administreze un vaccin gripal.

Ce este bine de știut de către părinți?

Foarte important de reținut pentru părinți este faptul că virusurile care cauzează gripa sezonieră și cel care cauzează COVID-19 sunt două virusuri foarte diferite, iar vaccinul gripal nu protejează împotriva COVID-19.

Este bine ca părinții să știe și să înțeleagă, în primul rând, ce este gripa, cum se manifestă și cum o deosebesc de o răceală normal, de exemplu. Manifestările pot fi de la blânde (febră, rinoree, tuse) până la foarte severe (febra foarte mare și de lungă durată, stare generală alterată, complicații pulmonare). În situații particulare, mai ales la copiii foarte mici, la bătrâni sau la persoane cu boli cronice, poate duce chiar la deces.

Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea de gripă, poate preveni apariția complicațiilor, reduce riscul spitalizării și durata și severitatea bolii. Este interesant faptul că, dacă într-un sezon de gripă cca 5-10% din adulți pot fi afectați de această boală, rata de infectare a copiilor este dublă! Sezonul gripei începe toamna, aproximativ în lunile octombrie-noiembrie, și poate dura până în aprilie, chiar mai.

Vaccinarea ar trebui sa fie efectuată înainte de debutul sezonului, pentru a oferi protecție încă de la început. Pentru sezonul 2021-2022, copiii pot beneficia de vaccinuri gripale tetravalente, cu administrare injectabilă sau intranazală, cu avizul și recomandarea medicului de familie.

Tipurile de vaccinuri gripale disponibile în România

Tulpinile de virus gripal circulante variază de la an la an, de aceea Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește ce tulpini vor fi folosite în vaccinurile din sezonul următor.

„Exista două categorii de vaccinuri, o cateogrie de vaccinuri cu virus inactiv ce se administrează injectabil, a cărui administrare conduce la apariția de anticorpi, și o categorie de vaccinuri cu virus viu atenuat ce se administrează sub forma de spray nazal, ce conduce la apariția de răspuns imun mai complex, asemănător trecerii prin boală.

Un copil care nu a mai efectuat vaccin gripal în anii anteriori va efectua două doze, cea de-a doua doză la interval de minimum 4 săptămâni de la prima doză. Trebuie menționat ca protecția optima apare la aproximativ două săptămâni de la efectuarea celei de-a doua doze.”, a concluzionat Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Cele două tipuri de vaccin, se pot administra astfel: cele cu virus inactivat se pot administra oricui începând cu vârsta de 6 luni (excepție fac cei cu reacție alergică severă la alt vaccin gripal). Din punct de vedere al modului de administrare, vaccinul cu virus inactivat se administrează intramuscular. Vaccinul cu virus atenuat se administrează sub forma de spray intranazal, fiind de aceea mai ușor de acceptat de către copii.- Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
– Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.
– Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală – se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.

Bolile prevenibile prin vaccinare, o prioritate în acest sezon

Chiar dacă un copil a fost vaccinat în anul precedent, el trebuie să refacă vaccinarea, deoarece tulpinile de virus pot varia în fiecare an. Vaccinul ajută sistemul imun al copilului să recunoască virusul gripal aflat în circulație în sezonul respectiv și să-l protejeze de gripă. Experții recomandă de aceea ca toate aceste boli care pot fi prevenite prin vaccinare să fie considerate o prioritate și în acest sezon, astfel încât riscul unor co-infecții sau dificultatea diagnosticului diferențial în cazurile severe să fie redus cât mai mult.

Mai multe informații despre gripă și opțiunile părinților legate de vaccinare și protejare a copiilor și adolescenților pot fi accesate pe platforma educațională Atlas Gripal, www.atlasgripal.ro. Platforma are misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților în sezonul 2021-2022.

Prin intermediul conținutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății, platforma Atlas Gripal este unul dintre cele mai relevante și mai importante instrumente în procesul de informare în legătură cu vaccinarea antigripală la copii și adolescenți, o sursă sigură și puternică de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații esențiale în legătură cu gripa și imunizarea împotriva acesteia.

 

Recent Posts

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

7 minute ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

27 de minute ago

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Anunț de ultimă oră venit din partea medicilor

Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…

47 de minute ago

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

o oră ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

o oră ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

11 ore ago

Citeste si: