Principala metodă care previne cancerul de col uterin. Ampla campanie se află în plină desfășurare
Infecția cu virusul HPV este foarte frecventă, până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Infecția cu virusul HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer, dintre care 100% din cazurile de cancer de col uterin, 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian și 43% din cazurile de cancer vulvar.
Virusul este transmis prin contact direct, fie că este vorba despre o tăietură în piele, leziune deschisă, prin contact intim, anal sau oral orice alt tip de contacte cu pielea din regiunea genitală. În cazuri foarte rare, infecția se poate transmite de la mamă la nou născut în timpul nașterii vaginale.
Infecţia cu virusul papiloma uman, HPV pe scurt, poate fi riscantă dacă imunitatea corpului nu o înlătură într-un an. Şi nu doar pentru femei, la care este asociată cu cancerul cervical!
Medicii atrag atenţia că şi la bărbaţi anumite tulpini de HPV pot duce la cancer în zonele intime şi la gură sau gât. Mai nou, sunt date că HPV ar fi implicat şi în cancerul de prostată!
În România, lipsesc însă raportările, iar teste, care costă sute de lei, nu se prea fac.
Se estimează că peste 70% din populaţia lumii a fost sau este infectată cu HPV. În jur de 10% nu se vindecă de la sine. Aproape o treime din cele 100 de tipuri de HPV se transmit pe cale sexuală.
Pentru a preveni infecţiile, în Marea Britanie autorităţile au introdus vaccinarea anti-HPV inclusiv pentru băieţi.
În România este în plină desfăşurare vaccinarea gratuită a fetelor între 11 şi 14 ani împotriva cancerului de col uterin. Anual, în ţara noastră, peste 3.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar jumătate din cazuri ajung la deces. În judeţul Mureş, numărul dozelor de vaccin anti HPV solicitate de medici este extrem de redus, în condiţiile în care au fost înregistrate doar 250 de fete în programul gratuit.
Programul de imunizare contra papilomavirusului care cauzează cancerul de col uterin se pregătește de mai mulți ani. În ianuarie a început vaccinarea fetelor cu vârste între 11 și 14 ani ai căror părinți și-au dat acordul acum trei sau doi ani. În Mureș, de pildă, medicii de familie au solicitat doze pentru 250 de fete, iar numărul redus indică fie lipsa informării, fie o reticență a părinților. Şi farmaciile au puține cereri de vaccin anti-HPV.
O doză costă peste 500 de lei, până la 14 ani se administrează două, iar după această vârstă e nevoie de trei. În timp ce părinții români încă stau pe gânduri, în alte țări se vaccinează și băieții, pentru că pot fi purtători ai virusului. În România a mai fost o campanie de imunizare acum 11 ani. De această dată s-au distribuit 20.000 de doze.