Din cuprinsul articolului
În prezent, o treime din populația U.E. nu este imunizată împotriva virusului SARS-CoV-2. Acest lucru îi îngrijorează pe specialiști, mai ales în contextul apariției variantei Omicron.
În timp ce varianta Delta se răspândea într-un ritm accelerat, cauzând ultimele valuri, Europa se afla, din nou, în epicentrul pandemiei.
Acest lucru este o consecință a ratei foarte scăzute de vaccinare. Odată cu apariția variantei Omicron, experții în sănătate vor lua în considerare ca administrarea vaccinului anti-COVID să devină obligatorie.
Vaccinarea anti-COVID, obligatorie în U.E.?
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, crede că este nevoie de o dezbatere în întreaga Uniune despre oportunitatea vaccinării obligatorii anti-COVID-19, comunică RRA.
De profesie medic, șefa executivului comunitar a vorbit astăzi despre contextul care face necesară o astfel de discuție: apariția noii tulpini a coronavirusului, Omicron, creșterea rapidă a numărului de infecții în multe state membre și rata scăzută de vaccinare din anumite țări.
„Avem vaccinuri care pot salva vieți, dar care nu sunt folosite în mod corespunzător peste tot.
O treime din populația Uniunii nu este vaccinată, iar proporția este destul de mare.
Înțeleg că nu toată lumea poate fi imunizată, copiii foarte mici și oamenii cu o anumită condiție medicală specială, dar marea majoritate se poate vaccina.
De aceea cred că este de înțeles și adecvat să purtăm o discuție pe această temă acum, să vedem cum putem încuraja vaccinarea și eventual să ne gândim dacă poate deveni obligatorie în Uniune, avem nevoie de o abordare comună”, a declarat Ursula von der Leyen.
Eforturi pentru stimularea campaniei de vaccinare, în România
Scade numărul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 și al celor care au nevoie de internare.
Cu toate acestea, sunt încă mai mult de 1.100 de bolnavi aflați la terapie intensivă și un număr mare al deceselor asociate infectării, aproape 80 la ultima raportare, cifre în scădere sunt și în ceea ce privește interesul pentru vaccinare, doar aproximativ 5.400 de persoane au mai făcut prima doză, cei mai puțini din ultimele două luni și jumătate.
Un maraton al vaccinării anti-COVID are loc până după-amiază, la ora 16:00, în șase spitale militare din țară din Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Brașov și Timișoara.