Categories: Ştiri sănătate

Vaccinarea anti-COVID. Indicată pentru persoanele care urmează un tratament anticoagulant?

La nivel mondial, au fost sesizate probleme de sănătate asociate cu vaccinarea anti-COVID.  AstraZeneca pare să cauzeze cheaguri de sânge, afecțiune numită și tromboza. Cum trebuie să procedeze persoanele care urmează deja un tratament anticoagulant, în privința administrării vaccinului anti-COVID?

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a emis un comunicat, înaintea informării oficiale privind evaluarea cea mai recentă a vaccinului Oxford/AstraZeneca împotriva COVID-19. În urma anchetei în legătură cu incidentele de coagulare apărute la unii pacienţi vaccinaţi cu AstraZeneca, EMA a concluzionat că există o posibilă legătură cu vaccinul AstraZeneca. EMA recomandă că aceste afecţiuni foarte rare, legate de apariţia unor cheaguri de sânge, trebuie adăugate pe lista reacţiilor adverse foarte rare ale vaccinului, potrivit Rador.

În acest sens, Agenția Europeană a Medicamentului subliniază simptomele unei posibile tromboze, pentru a fi tratată în timp util.

Simptomele trombozei

 

Persoanele vaccinate trebuie să ceară imediat ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață, comunică EMA, potrivit Digi24.

Sunt simptome ale unei reacții adverse petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției. Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

Persoanele care urmează un tratament anticoagulant trebuie să întrerupă tratamentul în momentul vaccinării?

În general, riscul de tromboză crește după 50 de ani. Acest risc e mai mare la persoanele care au factori de risc asociat (obezitate, diabet zaharat, neoplazii, afecțiuni autoimune), precum și în cazul existenței unui istoric de boli vasculare, inclusiv de tromboze. Persoanele care fac tratament cu anticoagulante nu trebuie să întrerupă tratamentul atunci când fac vaccinul sau orice altă procedură.”, declarat Horia Bumbea, medic primar hematologie, într-o intervenție telefonică la RealitateaPlus.

„Profilaxia se face mereu când există factori de risc, date care să ne arate că astfel de persoane au factori de risc.”, a afirmat medicul.

De asemenea, anumite teste pot fi recomandate pentru persoanele care au aceste probleme de sănătate. „Probabil că se va discuta și acest lucru. Pentru persoanele cu suspiciuni sau istoric de tromboze în familie, la vârstă tânără, noi recomandăm anumite teste”, adaugă medicul.

Recent Posts

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

5 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

15 minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

35 de minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

o oră ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Citeste si: