Din cuprinsul articolului
Vaccinarea anti-COVID poate limita, într-adevăr, răspândirea virusului SARS-CoV-2 și efectele negative cauzate de pandemia globală. Cu toate acestea, specialiștii în boli infecțioase susțin că acest demers ar putea induce o stare de relaxare exagerată, care ar diminua eforturile de combatere a virusului.
Specialiștii subliniază că persoanele vaccinate nu trebuie să renunțe încă la măsurile de protecție. O stare exagerată de relaxare ar putea pune în pericol eforturile colective de a limita răspândirea virusului, în ciuda protecției pe care vaccinul o poate oferi împotriva Covid-19.
Specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că vaccinarea anti-COVID-19 nu trebuie să inducă o stare exagerată de relaxare în rândul populației. Coordonatorul centrului-pilot de vaccinare de la Constanța, medicul Sorin Rugină, spune că și persoanele care au făcut vaccinul pot lua și transmite virusul, de aceea măsurile de protecție trebuie respectate în continuare, potrivit Rador.
„Vaccinul îți dă o anumită senzație, dincolo de acțiunea lui, că, unu, dă mai mulți anticorpi, dar asta nu exclude posibilitatea de a purta virusul. Nu te îmbolnăvești, dar poți să duci virusul. Și, atunci, portul măștii rămâne obligatoriu, spre dezamăgirea foarte multora.
Ei, parte dintre oameni, inclusiv din domeniul medical, s-au relaxat; n-au mai purtat mască, s-au întâlnit, au fost la schi. Transmiterea s-a făcut și avem, după a doua doză, 400 de cazuri, și avem un caz recent care, la o lună de la vaccinare, având un titlu de anticorpi relativ bun, s-a îmbolnăvit. Este un avertisment pentru toată lumea că, totuși, nu ne putem relaxa”, explică medicul Sorin Rugină.
Astăzi începe cea de-a 3-a etapă a Campaniei Naţionale de Imunizare anti-COVID, iar peste o oră vor începe să fie disponibile şi listele de aşteptare pentru programarea populaţiei generale. Comitetul Naţional pentru Vaccinare a anunţat că listele se vor deschide succesiv în ordinea alfabetică a judeţelor.
De la ora 9:00 cele cu nume care încep cu A, B sau C, după ora 11:00 judeţele cu literele de la D la P, iar după ora 13:00 Capitala, judeţul Ilfov şi cele ale căror nume încep cu literele S, T şi V. Prioritate vor avea în continuare categoriile din etapa a-2-a, adică persoanele vârstince şi bolnavii cronici, urmaţi de lucrătorii esenţiali.
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…
Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…
Credeți că anul 2024 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor dumneavoastră? Lucrurile vor lua o…