Din cuprinsul articolului
Având în vedere contextul pandemic actual, mai multe state europene au impus restricții dure pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. Printre acestea se numără și vaccinarea obligatorie, care urmează să fie adoptată în mai multe țări.
Vaccinarea va fi obligatorie pentru anumite categorii de persoane, anunță autoritățile, la nivelul întregii U.E.
În anumite țări, situația epidemiologică este atât de gravă încât viața publică și magazinele neesențiale sunt disponibile numai persoanelor vaccinate.
Cu toate acestea, inclusiv persoanele vaccinate sunt supuse restricțiilor anti-COVID, în prezent.
Vaccinare obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani, în Grecia
Mai multe țări europene iau în calcul posibilitatea introducerii obligativității vaccinării, în general pentru anumite categorii de vârstă sau profesionale, comunică RRA.
Situația din Austria pare cea mai radicală: de la 1 februarie, toți rezidenții austrieci se vor vaccina obligatoriu, iar amenda, în caz contrar, poate ajunge la 7.200 de euro.
În Italia, vaccinarea cadrelor medicale este obligatorie din aprilie, iar tot din aprilie, dar de anul viitor, va fi obligatorie și pentru personalul medical din Marea Britanie. Angajații în sistemul de stat din Ungaria au și ei obligația vaccinării, iar Grecia a legiferat acum obligativitatea vaccinării persoanelor de peste 60 de ani.
Persoanele de peste 60 de ani, obligate să se vaccineze, în Grecia
Situația pandemiei în Grecia se agravează de la zi la zi, iar programul de vaccinare, pe care a mizat atât de mult guvernul elen pentru a stopa trendul ascendent, a stagnat în ultimele luni.
Potrivit datelor, 63% a populației este vaccinată cu schema completă și persoanele cu vârstă de peste 60 de ani sunt vaccinate în raport de 83%.
În condițiile în care spitalele și unitățile de terapie intensivă nu mai fac față numărului zilnic de internări, executivul grec a anunțat o măsură care, după cum a afirmat șeful executivului elen, nu a putut fi evitată.
Astfel, persoanele nevaccinate anti-COVID din grecia în vârstă de peste 60 de ani, în marea lor majoritate pensionari, care nu se vor programa pentgru administrarea primei doze de vaccin până la data de 16 ianuarie, vor plăti o amendă administrativă în valoare de 100 de euro pe lună.
Această sumă va fi depusă într-un fond special care va contribui la finanțarea spitalelor.