Din cuprinsul articolului
În ultimii ani s-a pronunțat foarte des cuvântul cancer. Oamenii de știință încearcă să găsească un ”leac” pentru această boală grea şi meschină, care nu face nicio diferenţă între oameni atunci când îi loveşte.
Vaccinurile sunt adesea numite miracolul medicinei moderne pentru capacitatea lor de a ținti sistemul imunitar împotriva virusurilor și bacteriilor care provoacă boli. Din moment ce funcționează împotriva bolilor infecțioase, de ce nu și împotriva altor afecțiuni care afectează de mult timp omenirea, cum ar fi cancerul?
Vaccinurile pentru cancer există deja. Vaccinurile împotriva virusului papiloma uman (HPV), de exemplu, previn în mare măsură cancerul de col uterin, vizând tulpinile de HPV care declanșează creșterea tumorilor.
Însă majoritatea tipurilor de cancer nu sunt cauzate de viruși. Cercetătorii au studiat modalități de a face acest lucru, începând cu imunizarea persoanelor care au dezvoltat deja cancer pentru a reduce riscul de recidivă.
Îmbunătățirile în ceea ce privește acuratețea și viteza de secvențiere genetică au oferit o fereastră mai clară asupra a ceea ce face ca celulele canceroase să înceapă să crească anormal, iar noile terapii medicamentoase care vizează aceste modificări genetice au transformat, de asemenea, modul în care medicii tratează boala. De exemplu, tratamentele dezvoltate recent pot învăța sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase.
În acest context, companiile farmaceutice americane Moderna şi Merck au anunţat miercuri că vor dezvolta un vaccin cu ARN mesager pentru pacienţii cu riscuri sporite de cancer de piele, anunţă Reuters.
Vaccinul experimental de la Moderna este testat în combinatie cu imunoterapia pentru cancer de la Merck, Keytruda, într-un studiu pentru a trata pacienții cu melanom. Date despre vaccinul pe bază de ARN mesager sunt aşteapte a fi dezvăluite până la finalul acestui an.
Având în vedere că dimensiunea pieței vaccinurilor COVID-19 se așteaptă să se contracte în anii următori față de nivelurile observate în 2021, Moderna și-a pus speranțele în vaccinurile sale non-COVID, care includ vaccinuri împotriva gripei și virusului sincițial respirator.
Vaccinul împotriva cancerului este adaptat fiecărui pacient pentru a genera celule T, o parte cheie a răspunsului imun al organismului, pe baza semnăturii mutaționale specifice a unei tumori.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…