Categories: Ştiri sănătate

Vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager. Pacienții cu riscuri sporite scapă de boală

În ultimii ani s-a pronunțat foarte des cuvântul cancer. Oamenii de știință încearcă să găsească un ”leac” pentru această boală grea şi meschină, care nu face nicio diferenţă între oameni atunci când îi loveşte.

Vaccinurile sunt adesea numite miracolul medicinei moderne pentru capacitatea lor de a ținti sistemul imunitar împotriva virusurilor și bacteriilor care provoacă boli. Din moment ce funcționează împotriva bolilor infecțioase, de ce nu și împotriva altor afecțiuni care afectează de mult timp omenirea, cum ar fi cancerul?

Vaccinurile pentru cancer există deja. Vaccinurile împotriva virusului papiloma uman (HPV), de exemplu, previn în mare măsură cancerul de col uterin, vizând tulpinile de HPV care declanșează creșterea tumorilor.

Tratamentele dezvoltate recent pot învăța sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase

Însă majoritatea tipurilor de cancer nu sunt cauzate de viruși. Cercetătorii au studiat modalități de a face acest lucru, începând cu imunizarea persoanelor care au dezvoltat deja cancer pentru a reduce riscul de recidivă.

Îmbunătățirile în ceea ce privește acuratețea și viteza de secvențiere genetică au oferit o fereastră mai clară asupra a ceea ce face ca celulele canceroase să înceapă să crească anormal, iar noile terapii medicamentoase care vizează aceste modificări genetice au transformat, de asemenea, modul în care medicii tratează boala. De exemplu, tratamentele dezvoltate recent pot învăța sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase.

Vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager

În acest context, companiile farmaceutice americane Moderna şi Merck au anunţat miercuri că vor dezvolta un vaccin cu ARN mesager pentru pacienţii cu riscuri sporite de cancer de piele, anunţă Reuters.

Vaccinul experimental de la Moderna este testat în combinatie cu imunoterapia pentru cancer de la Merck, Keytruda, într-un studiu pentru a trata pacienții cu melanom. Date despre vaccinul pe bază de ARN mesager sunt aşteapte a fi dezvăluite până la finalul acestui an.

Pacienții cu riscuri sporite de cancer de piele scapă de boală

Având în vedere că dimensiunea pieței vaccinurilor COVID-19 se așteaptă să se contracte în anii următori față de nivelurile observate în 2021, Moderna și-a pus speranțele în vaccinurile sale non-COVID, care includ vaccinuri împotriva gripei și virusului sincițial respirator.
Vaccinul împotriva cancerului este adaptat fiecărui pacient pentru a genera celule T, o parte cheie a răspunsului imun al organismului, pe baza semnăturii mutaționale specifice a unei tumori.

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

7 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

37 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: