Din cuprinsul articolului
Vaccinul antihepatic B este un tip de vaccin folosit pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic B, notat prescurtat HBV, virusul responsabil de apariția hepatitei B.
Conform OMS, Organizația Mondială a Sănătății, hepatita B și C provoacă anual, la nivel mondial, peste 1,34 milioane de decese și sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul la ficat. Din păcate, pentru hepatita C nu există vaccin, în schimb există vaccin pentru hepatita B și contribuie esențial la combaterea acestei boli cu risc mare de deces.
„E mai bine să știi decât să speri că o să fii bine. Vaccinul Hepatitic B este recomandat tuturor adulților, dar mai ales celor aflați în grupe de risc, pentru a fi protejați împotriva virusului hepatitic B. Află care sunt aceste grupe, la medicul tău de familie”, transmite Ministerul Sănătății.
Pentru a înțelege importanța vaccinului antihepatic B trebuie să cunoaștem ce este hepatita B și cum se transmite virusul hepatic B.
Hepatita B este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatic B. Purtătorii de virus hepatic B inactiv nu înseamnă că sunt bolnavi de hepatită B, dar îl pot transmite. În unele cazuri, hepatita B se vindecă de la sine, însă dacă acest fapt nu se întâmplă, atunci hepatita B devine cronică. Riscul de cronicizare este cu atât mai mare cu cât persoana se infectează la o vârstă mai fragedă deoarece poate fi, în majoritatea cazurilor, o boală asimptomatică în faza acută.
Virusul hepatic se întâlnește doar la oameni și se găsește în sângele și fluidele corporale ale persoanei purtătoare. Astfel, hepatita se transmite prin:
Nu este obligatoriu ca simptomele să apară, însă în cazul în care acestea apar se manifestă asemănător unei răceli:
Hepatita B nu se vindecă prin tratament odată ce virusul hepatic B a pătruns în organism și a condus la cronicizarea bolii. Pe termen lung, hepatita B poate conduce la ciroză hepatică, cancer hepatic, insuficiență hepatică și chiar la transplant de ficat.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…