Sari la conținut

La cât timp după ce ai avut Covid e recomandat să te vaccinezi

Vaccin Covid indicații. Un studiu realizat de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA arată că în cazul persoanelor care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, titrul anticorpilor lgG anti-spike înregistrează valori mai ridicate odată cu creșterea intervalului dintre momentul vindecării și momentul vaccinării.

Pentru persoanele care au trecut prin boala COVID-19, vaccinarea la minimum o lună după vindecare pare să crească răspunsul imun postvaccinal, obiectivat prin titrul ridicat al anticorpilor de tip IgG. 

Conform recomandărilor actuale ale CDC, persoanele care au trecut prin infecție pot amâna vaccinarea până la 90 de zile după vindecare, interval de timp în care se apreciază că riscul de reinfectare este mic. Desigur, această recomandare variază în funcție de riscul de expunere și de factorii individuali de risc ai fiecărei persoane pentru forme severe de COVID-19, precum și de contextul epidemiologic.

Din rezultatele preliminare ale studiului putem observa faptul că toți pacienții care au primit vaccinul la peste 90 de zile de la vindecare au înregistrat un titru de anticorpi de peste 10.000 U/ml. În cazul celor vaccinați înainte de cele 90 de zile s-au înregistrat valori mai scăzute ale titrului de anticorpi. 

Indicații pentru vaccinul Covid

Această tendință poate fi explicată și prin optimizarea memoriei imunologice odată cu trecerea timpului. Un studiu publicat în prestigiosul jurnal Science a arătat că după infecția cu SARS-CoV-2 numărul limfocitelor B specifice a crescut progresiv în timp. La șase luni de la debutul simptomelor participanții la studiu aveau un număr semnificativ mai mare de limfocite B cu memorie față de numărul acestora la o lună după debut. Deși numărul limfocitelor B cu memorie părea să atinga un platou după câteva luni de la debut, nivelul lor nu a scăzut în perioada studiată.

Rezultatele preliminare ale studiului nostru sugerează că persoanele care au trecut prin boală ar trebui să aștepte cel puțin o lună după vindecare și apoi să efectueze prima doză de vaccin. Răspunsul imun natural după boală persistă o perioadă, după care se poate obține o potențare a protecției prin vaccinare. Cât despre titrul crescut al anticorpilor detectat la pacienții vaccinați la peste 90 de zile post-COVID19, este posibil să fie prea devreme pentru a trage o concluzie. Evoluția anticorpilor poate să varieze în timp, iar faza II-a studiului, în care se va măsura titrul de anticorpi postvaccinali după 3 luni ne va ajuta să monitorizăm dinamica anticorpilor pentru fiecare sublot de pacienți în parte.” declară Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.

Simptomele locale sau sistemice post vaccinare sunt mai probabile după rapel și mai frecvente în rândul celor care nu au trecut prin boala COVID-19 anterior vaccinării

Efecte adverse

Rezulatele preliminare ale studiului arată că persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 prezintă mai frecvent reacții locale sau sistemice după prima doză, în timp ce persoanele care nu au trecut prin boală dezvoltă reacții locale sau sistemice mai degrabă după doza de rapel.

În rândul persoanelor care au dezvoltat cel puțin o reacție adversă postvaccinală, titrul de anticorpi dezvoltat a fost similar cu cel observat la persoanele fără reacții adverse. Este important de precizat că ”lipsa reacțiilor adverse nu înseamnă că vaccinul nu a fost eficient sau că nu va oferi protecție împotriva COVID19, fapt dovedit de existența unui titru de anticorpi similar la cei cu reacții advese postvaccinale și cei fără reacții adverse” a clarificat Dna. Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă. 

Studiul REGINA MARIA va continua conform metodologiei stabilite. În curând, etapa a treia de vaccinare va demara la nivel național, iar opțiunea vaccinării va fi disponibilă unei populații din ce în ce mai largi. Pe măsură ce acoperirea vaccinală se va extinde, monitorizare atentă a dinamicii răspunsului imun postvaccinal pe loturi din ce în ce mai largi de persoane vaccinate va permite medicilor și autorităților să înteleagă mai bine epidemiologia acestei infecții și să implementeze strategii cât mai eficiente de profilaxie și control, care să conducă la limitarea duratei pandemiei.  

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel