Categories: Ştiri sănătate

Cu ce e diferit vaccinul Pfizer anti-Covid față de alte vaccinuri. Tehnologia nu a mai fost folosită până acum

Vaccin Covid. Vaccinul anti-Covid-19, produs de Pfizer care a dovedit, în studii, o eficiență de 90% folosește o tehnologie nouă, cu totul diferită de vaccinurile clasice. Acesta nu folosește un virus inactivat sau o secvență a lui. De data aceasta, lucrurile stau altfel.

Vaccinul Pfizer, bazat pe o nouă tehnologie  foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus. Această tehnologie nu a mai folosită, până acum, la oameni.

Octavian Voiculescu, cercetător în genetică la Cambridge, a explicat la Digi24 care este tehnologia folosită în acest vaccin:

„Ne închipuim că virusul este un fel de intrus, un impostor. Treaba unui vaccin este să-mi dea un portret-robot al virusului. Un vaccin clasic, mă desenează așa cum sunt, cu cap și corp, dar vaccinurile noi sunt mai bune pentru că desenează foarte precis doar capul, fiindcă numai de chip mă folosesc, până la urmă, ca să mă dau drept impostor.

Vaccin Covid

Deci, informația pe care o conțin vaccinurile noi – și cele de la Moderna și BioNTech, și cele cu adenovirus, precum cel de la Oxford – este o descriere foarte precisă a chipului, ceea ce este foarte avantajos în cazul coronavirusului, care vine cu unele probleme precum furtunile de citokine, deci e foarte avantajos să producem anticorpi pentru proteina spike, de pildă, anticorpi locali, care împiedică virusul să se lege de receptori, și nu anticorpi pentru restul corpului virusului sau intrusului, care poate să favorizeze apariția furtunii de citokine”, a explicat cercetătorul.

„Nu mi-au decupat pur și simplu chipul dintr-o poză, ci l-au recompus din pixeli, cum ar veni, fiindcă avantajul în ziua de azi este că știm virusul, e secvenționat întregul genom și putem să-l manipulăm, să reproducem bucăți din el. E, dacă vreți, o imagine digitalizată foarte precisă, nu e un sketch, așa, făcut artistic”, și-a încheiat Octavian Voiculescu descrierea plastică a vaccinului.

Cât durează imunitatea la Covid-19?

Rata de eficiență de 90% a fost calculată la șapte zile după ce voluntarii au primit a doua doză de vaccin, dar este posibil ca aceste rezultate să se schimbe pe măsură ce datele sunt colectate pe termen lung.

În general, pentru a stabili cât durează imunitatea, vor fi necesare studii ulterioare pentru a detecta nivelurile ambelor tipuri de răspunsuri imune – anticorpi și celule T – precum și orice risc de expunere repetată

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

15 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

46 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: