Acest vaccin te protejează toată viața împotriva cancerului

Singurul tip de cancer împotriva căruia există un vaccin este cel de col uterin. Boala este cauzată 100% de HPV, un virus cu transmitere sexuală, la care sunt expuse aproximativ 80% dintre femei.

Elena Oceanu

Peste 500 de mii de femei din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer de col uterin, iar 250 de mii își pierd viața din cauza acestei afecțiuni. Pentru țara noastră acest subiect este cu adevărat delicat pentru că suntem fruntași în Europa, atât la numărul de îmbolnăviri, cât și la cel de decese.

Responsabilă pentru 70 la sută dintre cancerele de col este infecția cu tulpinile 16 și 18 ale virusului HPV, extrem de răspândit. Modul de transmitere este pe cale sexuală, iar cele mai multe infectări apar imediat după începerea vieții intime. Nici folosirea prezervativului nu previne, în totalitate, contactarea virusului pentru că se poate transmite prin contact cu mucoase de origine genital, nu neapărat prin penetrare sexuală.  Și simpla atinere a mucoaselor poate transmite această infecție.

Un cancer tăcut

”Imediat după începerea vieții sexuale, atât femeile cât și bărbații sunt foarte receptivi la acest virus care, în unele cazuri, dispare de la sine dar în altele poate duce, în primul rând, la cancer de col uterin dar și la cancer de vulvă, de vagin, la bărbați penian, orofaringian, anal”, a explicat prof. Dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc.

Boala se instalează mai ales între 35 și 55 de ani, iar cele mai expuse sunt femeile care neglijează examenul ginecologic și nu-și depistează la timp infecția cu HPV.

”Cancerul de col uterin apare la femei tinere, în special la 30-35 de ani, dar nici la 20 de ani, nu sunt ferite. Am avut paciente de 20 și ceva de ani cu această boală. Este un cancer ”tăcut” care nu dă simptome decât în stadii foarte avansate, de aceea e foarte importantă vizita anuală la ginecolog și testul Babeș-Papanicolau care poate depista leziunile precanceroase și cancerul, în stadii incipiente”, a precizat medicul.

Pe lângă testul Babeș-Papanicolau mai există și teste care arată dacă există o tulpină de HPV mai periculoasă, adică 16 sau 18, vinovate pentru 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Din păcate, aceste teste sunt mai costisitoare și la noi în țară nu sunt decontate, de aceea se recomandă doar în cazul în care Papanicolaul nu a ieșit bine.

Trebuie însă reținut că nu în toate cazurile în care rezulatul testului Babeș-Papanicolau este îngrijorător, este vorba de cancer. Uneori poate fi vorba doar de o simplă infecție și atunci e necesară repetarea testării.

Cancerul de col nu apare în lipsa virusului HPV

Dacă în cazul altor tipuri de cancer, factorii de risc includ fumatul, alimentația, obezitatea sau ereditatea, nu se întâmplă același lucru și când vorbim de cancer de col uterin. ”Cancerul de col uterin nu apare în lipsa virusului HPV, nici dacă fumezi, nici dacă cineva din familie a avut boala. Acesta este dat 100% de virusul HPV. Cel mai remarcabil este că, fiind un virus, s-a creat un vaccin și dacă nu mai luam infecția, nu mai facem nici cancer”, a precizat prof. Vlădăreanu.

Dacă este descoperit la timp, cancerul de col uterin este vindecabil, însă, de multe ori, româncele ajung târziu la medic, când deja au simptome de genul sângerărilor la contactul sexual, iar asta înseamnă că boala este foarte avansată.

”Toate femeile care ajung cu cancere în stadii avansate, au în comun un lucru: nu au fost la un control ginecologic de 3-4 ani. Unele femei știu despre cancerul de col uterin dar neglijează controlul medical fie de teamă, fie că nu își permit, fie sunt ocupate”, a completat medicul ginecolog.

Vaccin anti-HPV, garanția că nu vei face cancer de col uterin

Cancerul de col uterin ar putea fi prevenit prin vaccin împotriva virusului HPV. Vaccinul se poate face la orice vârstă dar cel mai recomandat este înainte de începerea vieții sexuale. Odată făcut, ești protejat toată viața de tulpinile 16 și 18, adică de cancerul de col uterin.

”Vaccinul anti-HPV se face fetițelor de 11, 12 sau 13 ani, înainte de începerea vieții sexuale pentru că atunci se dezvoltă cei mai puternici anticorpi. În alte țări vaccinul se face și băieților pentru că și în cazul lor, HPV poate da cancer penian, anal sau orofaringian. Eu mi-am vaccinat fetele și toți colegii mei au făcut asta pentru că nu are efecte secundare serioase și toată lumea ar trebui să înțeleagă lucrul acesta”, a completat prof. Radu Vlădăreanu.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: