Sari la conținut

Vacanţe de 2.900 de lei pentru pensionari! Relaxare cu bani de la stat

Ce trebuie să manance batranii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Alimentatia batranilor

Casa Națională de Pensii aduce noi veşti bune pentru pensionari, care vor beneficia în 2024 de aproximativ 2.900 de lei pentru vacanţe.

Oficialii de la CNPP au transmis data la care pensionarii din toată țara pot beneficia de primele bilete de tratament pe anul 2024 la stațiunile din țară.

„Suntem în plin sezon de distribuire, cererea este foarte mare, aceste bilete sunt acordate şi asiguratilor. Anul acesta avem o suma mai mare fata de anul trecut, sunt 100 de milioane în plus pentru bilete de tratament, este, cred, ca primul an de după pandemie, depăşim anul 2019 cu privire la pensionari…. aceste bilete sunt o formă de protectie socială, le asiguram bugetul de pensii”, a explicat Daniel Baciu, şeful Casei Naționale de Pensii la România TV.

Ce prevede noua Lege a pensiilor?

Pensionarii au parte de mai multe avantaje în 2024 în ceea ce privește biletele de tratament, iar acestea sunt prevăzute în noua lege a pensiilor. Astfel, un membru al unui cuplu căsătorit, în care partenerul a obținut bilete de tratament pentru pensionari, va putea beneficia de același tratament în stațiune, cu condiția să plătească același preț preferențial înscris pe biletele de tratament.

Credit foto: observatornews.ro

Modificarea va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024. ”Se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023.

Totuși, persoanele neasigurate trebuie să plătească integral a biletului de tratament pentru a-și putea însoți partenerul pensionar la băi.

  • gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
    cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.

Durata biletului de tratament balnear va fi de 16 zile. În acest moment, potrivit Legii 263/2010, durata este de 12-18 zile.

Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maxim 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate prin unitățile aflate în proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alți operatori economici de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Peste 60.000 de locuri disponibile

La cele 60.420 de locuri se vor adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat, bilete de tratament balnear contractate cu alți operatori economici de profil, după încheierea unor contracte subsecvente, în baza unui nou acord cadru. Deja, la sucursalele din ţară se fac rezervări pentru un nou calup de vacanţe gratuite pentru seniorii României.

Biletele de tratament se pot ridica pana pe data de 17 iunie, iar biletele de tratament nevalorificate vor fi redistribuite pe data de 19 iunie. Cele mai solicitate staţiuni sunt Covasna, Pucioasa, Mangalia, Saturn, Băile Felix, Olanesti, Amara, respectiv cele cu profil reumatic si cardiovascular.

Cum sunt repartizate biletele de tratament

Până pe 1 septembrie 2024, data la care va intra in vigoare noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, criteriile de acordare a biletelor de tratament s-a păstrat.

Fiecare solicitant obtine un anumit punctaj in functie de:

  • cuantumul pensiei,
  • categoria de pensie,
  • frecventa cu care a mers la tratament balnear in ultimii 2 ani,
  • gradul handicapului (după caz),

Trebuie precizat că în ponderea punctajului nu mai are nicio relevanță data la care depune, la casa de pensii, cererea de acordare a biletului de tratament. Cererile trebuie depuse cu cel putin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet de tratament, precizează oficialii de la Casa Naţională de Pensii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel