Sari la conținut

Vacanța perfectă există ! Cum să ne planificăm CONCEDIUL ideal

Vacanța este perioada mult așteptată de copii și adulți, deopotrivă. Oficial, vara a început la 21 iunie, așa că e momentul să ne pregătim de vacanță. Cum alegem, însă, locul unde o să ne petrecem concediul e o mare dilemă. Ne ajută s-o elucidăm psihologul colaborator al Doctorului Zilei, Eveline Țibichi Osnaga.

Dana Lascu

Doctorul zilei: De ce avem nevoie de vacanță?

Psiholog Eveline Osnaga: Când avem nevoie de vacanță, nu mai avem nevoie de motive, pur și simplu luăm decizia și facem tot posibilul să ajungem în vacanță. Cred că la baza deciziei de a pleca în concediu stă nivelul de oboseală, stresul, dorința de a vizita locuri noi, dorința de a petrece mai mult timp cu persoana iubită sau cu un anumit anturaj și, nu în ultimul rând, avem nevoie să ne rupem de rutina de zi cu zi.

– Cum ne alegem concediul perfect?

Vacanța perfectă poate îmbrăca diverse forme și poate să fie diferită de la caz la caz. Pentru unele persoane vacanța ideală este să viziteze locuri noi, să experimenteze mâncăruri noi sau să facă lucruri pe care nu le-au mai facut niciodată, în timp ce pentru alții concediul ideal se află într-un resort cu all inclusive. Sunt vacanțe din care ne întoarcem mai obosiți decât am plecat, dar cu niște amintiri de neuitat și vacanțe în care trecem de toate restanțele de somn acumulate în ultimile luni. De fapt, pentru a avea parte de vacanța perfectă trebuie să știm ce vrem și de cine dorim să fim însoțiți.

Să ne rupem din când în când de cotidian

– De ce este important să ne planificăm vacanța?

Ne planificăm vacanța pentru că ne găsim resurse să facem față la problemele de zi cu zi, mai ușor pentru că știm că o să ne recompensăm cu ceva frumos, ceva ce merită. Planificarea este utilă și pentru a ne organiza mai eficient sau pentru a eficientiza timpul la maxim. Sunt și vacanțe pline cu neprevăzut, care, prin autenticitatea experințelor, transformă un concediu banal, într-unul de vis. Ideal este să planificăm vacanța până ieșim pe ușă casei și să uităm detaliile până ajungem la destinație, pentru că de cele mai multe ori așteptările aduc după sine multe dezamăgiri. În altă ordine de idei, dacă ne ținem de planul de acasă, nu ne lăsăm purtați de experiența pe care ne-o oferă locul în care ne aflăm. Psihoterapia susține că pentru a cunoaște fericirea sau împlinirea trebuie să învățăm să trăim „AICI ȘI ACUM”, cu alte cuvinte nu în trecut și nici în viitor.

De ce „sărim calul” în concediu?

Psihologul Eveline Osnaga vorbește și despre experiențele extreme pe care ni le impunem în vanață. Avem tendința, arată ea, să experimentăm lucruri din afara zonei noastre de confort, precum ar fi să facem bungee jumping sau să uităm de dietă și de stilul de viață sănătos. „Păi vacanța este o descătușare, în concedii nu avem reguli, restricții, program strict și așa mai departe. Vacanța este despre reconectarea noastră cu propriile emoții, cu natura și cu evadarea din cotidian. Prin mâncare reușim să cunoaștem țara sau locul în care ne aflăm, este ca un schimb intercultural. Ceea ce poate fi luat în calcul este cantitatea. Persoanele care își petrec vacanțele în resorturi all inclusive au tendința să exagereze cu mâncarea, dar cu toate astea nu ținem cure de slăbire în vacanță. Atunci când facem lucruri ieșite din comun de fapt vrem să ne rupem de toată rutina și de tot ce ne aduce viața de zi cu zi, pentru că avem nevoie să ne simțim liberi și să ne încărcăm cu energie pozitivă.

„Zaci, dacă simți că de asta ai nevoie”

În extrema cealaltă, sunt cei care pur și simplu zac în vacanță. Asta e bine? „Când vorbim de vacanță nu putem spune că e bine sau rău pentru că depinde de vârstă, anturaj, nevoi, și de personalitatea fiecăruia. Spre exemplu, eu mă plictisesc repede și atunci nu voi opta pentru vacanțe în resorturi, dar asta nu înseamnă că niciodată nu o sa merg într-o vacanță de genul pentru că depinde de starea și de nevoia pe care o voi avea într-un anumit moment. Și, ca să răspund la întrebarea ta, probabil că e bine ca în vacanță să zaci dacă simți nevoia să faci asta. Este important înainte să alegem o vacanță să știm ce vrem și apoi să o „construim” astfel încât să se muleze pe nevoile din acea perioadă a vieții noastre~, conchide psiholog Eveline Osnaga.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel