Sari la conținut

Va trebui să ne imunizăm și în următorii ani? Obiectivele autorităților, pe grupe de vârstă și perioadă

Vaccinul anti-COVID este singura soluție de a pune capăt pandemiei, susțin specialiștii. Dar cât va dura acest proces și ce acoperire vaccinală este necesară pentru a dobândi imunitatea colectivă?

Până la sfârșitul anului am putea ajunge la o acoperire vaccinală de 50%, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță în timpul unei conferințe CNCAV.

Totuși, acest procent nu este suficient pentru a ne proteja de virus în viitor. Astfel, autoritățile au conceput anumite obiective pentru anii următori, stabilind o acoperire vaccinală necesară pentru fiecare grupă de vârstă.

Obiectivele vaccinării în următorii ani

Secretarul de stat Andrei Baciu a mai precizat că, pentru 2023, obiectivul este vaccinarea a 90 de procente .

„Obiectivele specifice, primul pentru anul 2022, pe categorii de vârstă, obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic.

Obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populația generală cu vârstă mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023 vorbim de obiectivul de acoperire vaccinală de 90% în populația generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani, sigur, ponderată pe diverse categorii de vârstă”, a explicat Andrei Baciu.

Certificatul digital, esențial pentru atingerea acestor obiective

Valeriu Gheorghiță a mai spus că un alt motiv pentru care scade interesul pentru vaccinare este şi faptul că Parlamentul nu a adoptat încă prevederea ca certificatul digital să fie obligatoriu pentru activitățile din țară. Din acest motiv, Valeriu Gheorghiță a pledat pentru ca certificatul verde să devină obligatoriu, potrivit RRA.

„Este important să adoptăm acest certificat verde digital cât mai repede cu putință, pentru că în felul acesta este o măsură care menține acest echilibru între măsurile de sănătate publică și posibilitatea persoanelor de a-şi desfășura în condiții cât mai apropiat de normal activitatea de zi cu zi și este o măsură care stimulează rata de vaccinare, pentru că obiectivul final al nostru este să creștem rata de acoperire vaccinală, pentru că în felul acesta atingem acel prag de imunizare colectivă și limităm impactul pe care pandemia îl are la nivel populațional”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel