Din cuprinsul articolului
Va sfârâi carnea sintetică pe grătarele românilor curând? Răspunsul surprinzător al ministrului Petre Daea
În 20021, Bill Gates făcea apel la țările bogate de a trece la consumul de carne sintetică, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Pentru cine nu este familiar cu termenul, carnea artificială presupune prelevarea unor celule stem de la un animal, celule care apoi sunt crescute și „hrănite” în laborator, in vitro, într-un mediu care-l imită pe cel natural.
Tot în 2021, cercetătorii japonezi au reușit să printeze 3D prima bucată de carne sintetică. Pentru asta au fost combinate trei tipuri diferite de celule stem şi o imprimantă 3D. Cercetătorii de la Universitatea Osaka menţionează că deşi s-au folosit celule animale reale, pentru reproducerea cărnii nu s-a recurs la sacrificare.
Prin izolarea celulelor, oamenii de ştiinţă au organizat modul în care muşchii, vasele sangvine şi grăsimea ar trebui să fie aranjată.
Ulterior, ţesuturile au fost modelate sub forma unei fripturi. În viitor, cercetătorii cred că oamenii ar putea comanda o bucată de carne imprimată 3D după propriul gust şi preocupări de sănătate.
Petre Daea, despre consumul de carne sintetică: „Nu deschidem ușa laboratorului să mulgem vaca, Doamne ferește!”
Până atunci însă ar putea trece mult timp întrucât Organizația pentru Alimentație și Agricultură nu are, în prezent, un cadru de reglementare pentru astfel de produse.
Totuși, deși unele state din Occident au început să utilizeze carnea creată artificial, nu înseamnă că în curând va sfârâi și pe grătarele românilor.
Comentând pe marginea acestui subiect, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a promis că românii nu vor fi presați direct sau indirect să consume astfel de alimente. De asemenea, el a garantat că fermierii nu vor suferi.
„Sunt preocupări de tot felul și nu îi putem opri pe oameni să se gândească și să acționeze. Eu sunt constant în abordare și consecvent în ceea ce spun, noi hrănim poporul din brazdă.
Avem posibilitatea concretă de a face hrană, nu deschidem ușa laboratorului să mulgem vaca, Doamne ferește! Îi lăsăm pe alții să se ocupe de activitățile excentrice. Noi ne desfășurăm activitatea lângă animale.
Referior la interdicția de a crește porci, eu știu că nu există aceste legi. În Parlament se legiferează în folosul țării. Haideți să așteptăm, nu s-a pus o asemenea problemă, nu va dispărea porcul. Fermele mari și gospodăriile poporului vor produce în continuare”, a declarat Daea, potrivit Realitatea PLUS.
„Nu e vorba despre erbicide, ci despre substanțe care nu sunt sub control comerical!”
De curând, ministrul Petre Daea a mai combătut niște acuzații grave, care au venit din partea presei de casă a USR. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost acuzat că prin adoptarea unei legi cu privire la erbicide, Daea își dorește să falimenteze fermierii autohtoni.
„Mă vad preocupat si obligat sa intervin. Trebuie să fac datoria față de țară, să explic celor nepricepuți. E un act normativ în primul rând, în transparență decizională. E vorba să nu dăm frâu liber la substanțe toxice, care omoară oamenii, fraților!
Nu e vorba despre erbicide, ci despre substanțe care nu sunt sub control comerical! Lăsați-mă să interpretez în spiritul legii, așa cum e în actul normativ! Am fost la Bruxelles, le-am spus românilor din Spania să dea un comunicat, să explice clar.
Nu e vorba despre Tanti Veta, aici! Actul normativ se referă doar la comercializarea unor substanțe periculoase, care nu se pun în mâna oricui!
Este vorba despre o circulație legală a substanțelor cu grad ridicat de periculozitate. Tanti Veta va lua substanțele care sunt verificate în România și care au un anumit regim de circulație”, a explicat ministrul, potrivit România TV.