Din cuprinsul articolului
Vă puteți infecta cu varianta Omicron de două ori? Iată ce spun oamenii de știință.
Doar pentru că ați fost infectat deja cu tulpina Omicron, nu înseamnă că nu vă puteți infecta din nou. Date noi din Danemarca, una dintre zonele în care Omicron s-a răspândit cel mai rapid, au arătat că oamenii pot fi reinfectați cu varianta Omicron a COVID-19 și, în special, de una dintre subvariantele acestuia.
Vă puteți infecta cu varianta Omicron de două ori? Iată ce spun oamenii de știință
Este o raritate desigur. Din cele 1,8 milioane de teste pozitive studiate de cercetători, doar 47 de persoane au prezentat o infecție atât cu tulpina „stealth” BA.1, cât și cu BA.2, care s-au răspândit într-un ritm și mai rapid. Reinfecțiile au avut loc într-un interval de 20 până la 60 de zile.
„În 47 dintre cazuri, persoana afectată a fost infectată mai întâi cu BA.1 și apoi cu BA.2”, au spus cercetătorii într-un comunicat, potrivit fortune.com.
„Majoritatea celor infectați au fost tineri și nevaccinați, iar majoritatea au prezentat simptome ușoare în timpul infecțiilor. Diferența dintre severitatea în timpul primei și celei de-a doua infecții a fost neglijabilă. Niciunul dintre persoanele infectate nu s-a îmbolnăvit grav și niciunul nu a necesitat internare la spital.”
Celelalte 20 de persoane au fost probabil infectate de aceeași tulpină Omicron de două ori.
Din noiembrie, aproximativ 2 milioane de persoane din Danemarca au fost testate pozitiv pentru Omicron. Ca și în alte regiuni ale lumii, BA.1 este cea mai comună tulpină, dar BA.2 câștigă teren rapid.
La 1 februarie, însă, țara a declarat că COVID-19 nu mai este o amenințare pentru societate și a ridicat toate restricțiile.
Studiul nu a fost revizuit de colegi, dar cercetătorii au analizat dacă reinfectarea de la aceeași tulpină a fost posibilă în ultimele două luni, unii observând că cei imunocompromiși sunt deosebit de vulnerabili.