Din cuprinsul articolului
Cercetătorii susțin că o a treia doză de vaccin va fi „probabil” necesară, în cazul serului produs de Pfizer-BioNTech. Specialiștii consideră că vom avea nevoie de o imunizare sezonieră și împotriva virusului SARS-CoV-2, precum se procedează deja în privința virusului care provoacă gripa.
În acest sens, persoanele imunizate deja cu ambele doze Pfizer vor primi, posibil, o a treia doză, la un interval de 6-12 luni, pentru a menține o protecție optimă împotriva coronavirusului.
De ce se va administra o a treia doză de vaccin?
Din cauza incertitudinii legate de variante, persoanele care au primit vaccinul Pfizer ar putea primi o a treia doză peste şase luni, un an, apoi o injecţie în fiecare an, scrie Le Monde, citat de Rador.
Persoanele care au primit vaccinul Pfizer vor trebui să primească o nouă doză, a afirmat joi, 15 aprilie, şeful gigantului farmaceutic american. „O ipoteză credibilă este că o a treia doză va fi probabil necesară, peste 6 – 12 luni, şi începând de aici, va exista o nouă vaccinare în fiecare an, dar acest lucru mai trebuie confirmat”, a precizat Albert Bourla, preşedinte-director general (PDG) al Pfizer, în declarații făcute publice de canalul CNBC. „Şi pe de altă parte, variantele vor juca un rol cheie”.
„Este extrem de important să se reducă la maximum numărul persoanelor vulnerabile la virus”, a continuat dl Bourla.
Alianţa Pfizer-BioNTech a anunţat deja în februarie că studiază efectele unei a treia doze de vaccin contra variantelor într-un studiu clinic. Administrat în două doze, acest vaccin foloseşte, ca şi cel de la Moderna, tehnologia inovatoare ARN mesager, care nu a fost niciodată utilizată în viaţa reală.
În acest stadiu, aceste două vaccinuri sunt cele mai performante, cu o eficacitate de 95% pentru cel de la Pfizer-BioNTech şi 94,1% pentru cel de la Moderna contra Covid-19, potrivit studiilor clinice.
Un rapel al vaccinului aşteptat în Statele Unite
Directorul celulei anti-Covid a administraţiei Biden a dat şi el asigurări că americanii ar trebui să se aştepte să primească un rapel al vaccinului pentru a fi protejaţi contra variantelor coronavirusului aflate în circulaţie.
„Nu ştim totul în acest stadiu”, a recunoscut doctorul David Kessler, într-o audiere în faţa parlamentarilor americani. „Noi studiem durata răspunsului anticorpilor”, a precizat el. „Ea pare puternică, dar ea cunoaşte o anumită scădere şi variantele sunt o provocare”.
„Din motive de logistică, şi numai din motive de logistică, cred că ar trebui să luăm în calcul faptul că ar putea exista un rapel”, a anunţat dl Kessler.