Sari la conținut

Vă e frică de dentist? Aveți dentofobie!

Dacă e să ne gândim la explicația din dicționar a cuvântului, fobia este o frică patologică sau o teamă paroxistică față de ceva. Iar plaja de lucruri, obiecte sau fi ințe vizavi de care putem dezvolta astfel de reacții este mare. Așa cum v-am obișnuit, detaliem fobiile, în ordine alfabetică, alături de colaboratorul permanent al Doctorului zilei, psiholog Eveline Osnaga

Dana Lascu

Ați simțit vreodată vreo strângere de inimă vizavi de o situație sau un lucru? Ați refuzat să luați contact cu un animal care vă trezește o teamă chiar și nejustificată sau, pur și simpliu medicamentele vă oripilează? Ei, bine, ați putea suferi de o fobie. Probabil că imediat mi-ați spune că „Nu e adevă- rat!”. Dar eu zic să nu vă grăbiți cu răspunsul acesta. Pentru că, spune psihologul Eveline Osnaga, dacă nu sunt tratate, fobiile se pot agrava. Și, atenție, fobiile nu se „vindecă” cu o pastilă, la fel ca o banală durere de cap. Astăzi vorbim de frica de medicamente, te teama de spitale, de boală și de doctor, inclusiv de disperarea care ne apucă atunci când realizăm că îmbătrânim.

– Doctorul Zilei: Ce este și cum se manifestă farmacofobia?

– Psiholog Eveline Osnaga: Farmacofobia sau frica de medicamente, în general, reprezintă teama de a folosi astfel de terapii. În cazurile severe, excesive și iraționale, poate fi un tip de fobie specifică. În general, fobia față de medicamente are, de asemenea, efecte negative severe pentru sănătatea pacientului, prin refuzul unor intervenții farmacologice necesare. Farmacofobia se manifestă adesea și la părinții care sunt îngrijorați la ideea de a administra medicamente copiilor mici, fiindule teamă că acestea vor face mai mult rău decât bine. Este bine de știut că farmacofobia poate fi declanșată de reacțiile adverse neplăcute la medicamentele care sunt uneori indicate inadecvat sau la doze prea mari. Putem vorbi despre farmacofobie și în cazul pacienților care au experimentat efecte neplăcute ale sevrajului la drogurile psihotrope. Uneori, pacienții asociază greșit simptomele unei boli acute cu medicația folosită pentru a o trata. Sunt situații în care intervenția psihoterapeutului este necesară pentru ca pacientul să poată depăși acest episod. Când asociezi spitalul cu moartea

– Ce ne poți spune despe nosocomefobia?

– Nosocomefobia este definită drept frica excesivă față de spitale. Multe persoane asociază spitalele cu boli tragice, accidente și moarte. Persoanele care au această fobie vor evita să meargă în vizită la cei dragi dacă aceștia sunt internați sau vor refuza internarea chiar și atunci când se simt foarte rău. – Cauza? – Fie că vorbim de o experiență proprie, în care pacientul a suferit o traumă în spital, de genul amputări, injecții dureroase, intervenții chirurgicale, fie că acolo a văzut pentru ultima dată pe cineva drag și face, la nivel inconștient, o legătură între moarte și spital. Sunt și situații în care persoana este sensibilă la mirosul antisepticului din spitale sau la echipamentul folosit. Indiferent de cauză, individul poate acuza anxietate și neliniște emoțională. – Care sunt simptomele? – Simptomele fobiei sunt individuale și variază de la individ la individ. Unele persoane, atunci când sunt confruntate cu frica lor, pot începe să transpire, să se simtă inconfortabil sau să le fie greață. La capătul opus, cei sever compromiși de această fobie pot acuza atacuri de panică sau chiar să leșine. Frica irațională de a ne îmbolnăvi

– Ne poți vorbi și despre nosofobie? Cum o recunoaștem?

– Nosofobia este frica irațională de a avea o boală specifică. Este asociată cu hipocondria, dar sunt diferențe notabile între cele două. Poate să pară ciudat, dar cei mai afectați de nosofobie sunt studenții la medicină, farmaciștii și chiar doctorii, pentru că ei studiază în profunzime bolile și cunosc detalii care îi fac vulnerabili. Simptomele nosofobiei cuprind: lipsa aerului, transpirații excesive, greață, gura uscată, stare de rău, tremor, imposibilitatea de a vorbi sau de a gândi clar, frica de a muri.

– Doctorul Zilei: Ce ne poți spune despre cei cărora le este frică de stomoatolog?

– Psiholog Eveline Osnaga: Când ne este teamă de stomatolog, de fapt experimentăm ceea ce în literatura de specialitate se numește dentofobie. Dentofobia presupune o frică morbidă de tratamentul dentar, care își are de cele mai multe ori explicația într-o experiență traumatică din copilărie. De multe ori este suficient să intrăm în contact cu mirosul specific sau să auzim zgomotul frezelor dentare și cei care suferă de această fobie să se resimtă. Simptomele acestei fobii sunt uscăciunea severă a gurii, pulsul crescut, hiperhidroză, tremurul mâinilor și, în cazuri extreme, dureri în piept, diaree și atacuri de panică. În unele cazuri se ajunge chiar la leșin.

 – Poate că, de fapt, pleacă din teama de durere. Bănuim că va fi dureros și atunci nu ne ducem la dentist.

– Nu tocmai, teama de durere, de suferință fizică e tangențială. Se numește algofobie. Frica de durere se evidențiază prin evitarea situațiilor potențial provocatoare de durere, cum ar fi vizita la stomatolog sau la orice fel de medic. Sunt persoane care nu știu să explice durerea. Neputința de a explica corect doctorilor sau celor din jur, contribuie la creșterea anxietății și la senzația de tensiune.

– Doctorul zilei: Ce este mai exact gerascofobia?

– Psiholog Eveline Osnaga: Gerascofobia reprezintă frica anormală și persistentă de a îmbătrâni. Gerontofobia reprezintă frica, dezgustul pentru bătrâni, în general, și față de propria îmbătrânire. În general, această fobie este bazată pe anxietatea de a fi singur, fără resurse financiare sau de a fi incapabil de a se îngriji singur. Simptomele acestei fobii cuprind: lipsa aerului, transpirații, anxietate și atacuri de panică atunci când se gândesc că vor îmbătrâni, frica obsesivă de a-și pierde aspectul fizic tânăr odată cu trecerea timpului, frica obsesivă de a-și pierde independența la bătrânețe, izolare socială etc.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel