Sari la conținut

Vă dor articulațiile noaptea sau dimineața? Nu ignorați acest simptom, mergeți neapărat la medic!

 Aveti mai putin de 40 de ani si va plangeti des de dureri la nivelul articulatiilor. Nici macar nu apar dupa efort fizic. E cazul sa mergeti cat mai repede la medic deoarece pot anunta artrita reumnatoida, o boală autoimuna.

Cauza ei nu se cunoaşte cu exactitate, dar boala este inclusă în categoria bolilor autoimune. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care atacă propriile ţesuturi. Debutul constă în inflamaţia cronică a membranei care căptuşeşte interiorul articulaţiilor. Apoi, inflamaţia se extinde către alte structuri articulare precum cartilajul, tendoanele, ligamentele, muşchii şi oasele.

Articulaţiile afectate de artrita reumatoidă sunt dureroase, se umflă şi dau senzaţia de căldură locală. Mai ales dimineaţa, acestea pot fi înţepenite, iar oboseala este un alt simptom care însoţeşte durerea ce poate fi resimţită şi noaptea.

Starea generală poate fi proastă, asemănătoare cu răcelile, adică febră, stare de slăbiciune şi lipsa poftei de mâncare.

”Durerile de tip inflamator care se intalnesc intr-o boala frecventa numita artrita reumatoida sunt dureri care apar in repaos, de exemplu noaptea, iar dimineata se asociaza cu redoare matinala, adica o greutate in mobilizarea incheieturii in primele ore sau minute ale diminetii”, explica doctorul Catalin Codreanu.

Specialistul va recomanda teste de sange, insotite de o ecografie sau o radiografie. Astfel poate fi diagnoticata din timp o boala cu mecanism autoimun. Artrita reumatoida se asociaza, la debut, cu astenie.

”Atunci cand se aplica tratamentul devreme, poti sa previi aparitia acestor leziuni distructive, ceea ce este foarte important pentru ca scopul final al tratamentului nu este doar indepartare durerii, ci este mentinerea unor articulatii cat mai aproape de starea lor fiziologica, functionala”, adauga doctorul Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Fara diagnostic la timp, implicit fara tratamente performante, articulatiile se modifica radical.

“Daca dignosticul e pus foarte devreme, iar aplicarea tratamentului este cat mai aproape de debut, este posibil sa controlezi atat de bine boala, incit sa o vindeci. Nu este vorba de viroza care trece, boala poate sa recidiveze, dar un caz bine ingrjit de artita polireumatoida are maini complet normale”, ii linisteste doctorul Catalin Codreanu pe cei cu asemenea simptome.

Boala evoluează diferit de la o persoană la alta, de aceea, medicul reumatolog care vă va trata va prescrie un tratament personalizat bazat pe medicamente care opresc inflamaţiile şi diminuează durerile. Dar pentru ca tratamentul să aibă efect este foarte important să le luaţi constant şi să ţineţi cont de recomandările medicului. Altfel, în sânge nu se va stabili concentraţia potrivită a medicamentului, iar acesta nu va avea niciun efect.

Doar în cazul efectelor secundare pe care nu le toleraţi se poate întrerupe administrarea medicamentului. În acest caz, este important să mergeţi la medic pentru a găsi o alternativă de tratament convenabilă.

Problemele cu înţepeneala şi cu durerile pot fi atenuate cu ajutorul unor trucuri simple care sporesc eficienţa medicamentelor. Utile sunt compresele reci, la fel şi cele fierbinţi care se aplică pe locul dureros pentru a atenua durerea. În cazul compreselor reci, este important să le menţii pe articulaţia dureroasă timp de 20 de minute şi să nu o pui direct pe piele.

În cazul compreselor calde, este indicat să nu fie ţinute pe articulaţie mai mult de 15 minute fiindcă, deşi atenuează durerea, căldura poate favoriza inflamarea.

Daca aveti rude diagnosticate cu orice fel de boala autoimuna, acordati o atentie sporita durerilor articulare. De asemenea, cum boala apare frecvent in cazul femeilor tinere, acestea trebuie sa stie ca exista o legatura directa intre fumat si artrita.

“Fumatul poate sa modifice in organism niste proteine care se numesc proteine citrulinate, iar aparita acestui tip de proteine favorizeaza instalarea artritei reumatoide”, mai spune medicul.
Efectele tutunului nu pot fi neutralizate de hormoni.

“Ele sunt mai expuse, se pare, din cauza factorului hormonal care predispune la o reducere imunitara”, completeaza doctorul Ioan Cordos, medic primar in chirurgie toracica.

Artrita reumatoida are o frecventa de 1 la 100, iar primele simptome se constata inaintea varstei de 40 de ani. Din fericire, la ora actuala, exista solutii terapeutice extrem de eficiente.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel