Din cuprinsul articolului
Numărul extrem de mare a persoanelor infectate cu gripă, determină Guvernul să ia toate măsurile necesare, inclusiv declararea epidemiei de gripă în România.
Întrebat dacă Guvernul ar putea declara în România epidemie de gripă, ministrul Sănătății a răspuns:
”Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene, de la Centrul European de Control al Bolilor, să considerăm că suntem într-o perioadă epidemică, o creștere cu câte 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate care sunt confirmate pentru gripă înseamnă că este epidemie.
Abia joi o să primim cifrele pentru săptămâna care a trecut și atunci bineînțeles că o să avem în vedere scenariu care rezultă din prelucrarea acestor cifre”, a spus Alexandru Rafila în direct la Antena 3 CNN.
În cazul declarării unei epidemii de gripă, Rafila spune că se vor impune din nou regulile de igienă, dar și masca de protecție, dar doar în unitățile medicale.
”Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populație, pe de altă parte, spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca.
Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de regulile de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa 3-4 săptămâni față de un sezon gripal obișnuit.
Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a mai pus ministrul Sănătății.
”E foarte clar însă că evitarea aglomerației și utilizarea măștii, mai ales de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este recomandată”, a mai spus Rafila.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…