Din cuprinsul articolului
V-ați gândit vreodată că teama pe care o manifestăm irațional poate ascunde, de fapt, o problemă mult mai gravă? Ei bine, sunt persoane care se tem de lumina soarelui, iar asta poate avea în spate o boală de piele nediagnosticată. Apoi, sunt oameni care se tem de lucruri banale din viața omului modern, precum banii. Așa cum v-am obișnuit, detaliem fobiile alături de colaboratorul permanent al Doctorului zilei, psihologul Eveline Osnaga.
Dana Lascu
Singurătatea poate fi apăsătoare. Sunt aameni care ar sta în piața publică 24 de ore din 24 doar pentru că le este teamă să fie singuri. Apoi, există și „reversul medaliei”, unii nu suportă ca cineva să-i privească și se izolează de lume, fără să mai iasă vreodată din casă. Apoi, și lucrurile absolut banale în ziua de azi ne pot induce o teamă irațională: atingerea unei persoane sau o bacnotă banală pe care toți o avem în portofel. Psihologul Eveline Osnaga ne explică ce sunt aceste accese de teamă irațională, ce se ascunde în spatele lor și ce trebuie să facem ca să scăpăm de fobiile în cauză.
– Doctorul zilei: Ce ne poți spune despre Autofobie?
Psiholog Eveline Osnaga: Autofobia, cunoscută în literatura de specialitate și ca monofobie, este reprezentată de o frică paralizantă ce are la bază singurătatea. Cei care suferă de această fobie sunt neliniștiți dacă nu sunt însoțiți, nu s-ar simți deranjați chiar dacă ar fi lasați în preajma altor persoane 24 de ore din 24. Atunci când sunt lasați singuri, însă, suferă de anxietate extremă, atacuri, regurgitații și alte reacții emoționale și fizice. Este important de știut că această fobie intră în categoria tulburărilor mentale și implică simptome fiziologice și emoționale. De cele mai multe ori, asociat cu această fobie apare și frică constantă de a nu fi iubiți, iar în acest context, în multe situații, persoanele în cauză rămân în relații care îi distrug emoțional. Autofobia se manifestă prin credința anormală că există o formă constantă de pericol dacă nu sunt însoțiți și de cele mai multe ori se tratează medicamentos, la recomandarea medicului psihiatru.
– Hai să vorbim și de fobia inversă, ca să spun așa. Știu că scopofobia este reprezentată de teama de a fi văzut. Cum se manifestă?
– Scopofobia este o tulburare anxioasă caracterizată într-adevăr de frica morbidă de a fi văzut sau privit de către cei din jur. În cazurile severe și netratate individul va încearcaă să nu fie văzut prin fugă. Este important de știut că persoanele predispuse să dezvolte această fobie sunt cele care sunt deseori anxioase, nervoase sau cu o permanentă neîncredere în forțele proprii. Cele mai comune simptome sunt: lipsa aerului, transpirațiile excesive, greață, gura uscată, starea de rău, tremor, palpitații cardiace, imposibilitatea de a vorbi și de a gândi clar, teama de a înnebuni și de a pierde controlul. Cea mai eficientă terapie în acestă situație este hipnoterapia.
Sunt oameni care nu suportă să fie atinși
– Doctorul zilei: Ce este haptefobia?
– Psiholog Eveline Osnaga: Este o fobie rară ce are la bază atingerea, se manifestă printr-o teamă pronunțată de a fi atins sau de a atinge ceva sau pe cineva. Cu alte cuvinte, persoana care are această fobie își protejează excesiv spațiu personal, argumentând „de ce” prin frica de a fi contaminat. La femei aceasta este asociată cu frica de atac sexual, spre exemplu.
Când ți-e frică să te atingi de bani într-o lume dependentă de ei. Și nici nu poți să mergi la muncă
– Doctorul zilei: Cum se manifestă chrometofobia? Este întâlnită frecvent?
– Psiholog Eveline Osnaga: Chrometofobia este un tip de fobie la baza căreia stă frica puternică și irațională de bani. Fie că vorbim de banii din metal sau de cei din hârtie, teama se instaleză treptat. Această teamă nu are la bază ideea de a cheltui sau teama de insuficiență a acestora, ci intrarea în contact cu banii, efectiv. În multe cazuri fobia este legată de o frică față de germenii care pot fi pe bani. Cu toate acestea, sunt persoane cărora le este frică de bani datorită unei traume suferite și apoi asociată cu banii. Simptomele comune ale acestei fobii cuprind: palpitații, bufeuri și tremor. Pot experimenta anxietate și senzație de înec când sunt în situația că cineva le oferă bani. Nu este o fobie des întâlnită și, deși, în vremurile în care trăim putem evita contactul cu banii folosind cardul, este recomandat să apelăm la un psihoterapeut pentru a rezola această problemă dacă o constatăm.
– Ce este ergasiofobia?
– Este o frică anormală și persistentă de a lucra, de a găsi de lucru sau de a funcționa. Cei afectați experimentează anxietate față de mediul de lucru chiar și când realizează că frica este irațională. La baza acestei fobii stau mai multe temeri, cum ar fi: frica de a greși în îndeplinirea unei activități cerute, frica de a vorbi în fața grupurilor de lucru sau chiar frica de socializare cu colegii.
Frica de soare. Frica de întuneric
– Doctorul zilei: Cum se manifestă nictofobia?
– Psiholog Eveline Osnaga: Este o fobie caracterizată de frica severă de întuneric și este în general asociată copiilor. Persoanele afectate devin iritate într-un mediu întunecat, dorm cu lumina aprinsă, nu ies din casă noaptea, acuză palpitații, nici transpirațiile nu le sunt străine, tremor și chiar stare de rău atunci când sunt forțate să stea în întuneric. Atunci când fobia este severă aceștia încearcă să fugă din camerele unde este întuneric și să evite să stea afară noaptea. Pot deveni furioase sau în defensivă când cineva încearcă să le încurajeze să petreacă timp în întuneric, adică atunci când se simt constrânse să iasă din zona de confort. În tratarea nictofobiei este foarte utilă terapia cognitiv comportamentală. Medicația antianxioasă poate fi prescrisă doar de medicul psihiatru.
– Sunt oameni care se tem de lumina soarelui?
– Da. Au heliofobie. Este important de știut că heliofobia are doua înțelesuri: în psihologie se referă la frica morbidă de lumina soarelui, iar în medicină – heliofobie sau fotofobie – se referă la o sensibilitate excesivă la lumina soarelui. Heliofobia este o problemă de care suferă mulți oameni, iar studiile sugerează că în marev parte ei evită soarele datorită fricii de a face cancer de piele. Cei care au această fobie se pot teme de orice lumină puternică.
Poate ascunde o problemă medicală
– Dar această teamă irațională are doar cauze psihice sau traume din copilărie, când am stat prea mult la soare și ne-am ars pielea?
– Nu. Persoana în cauză poate avea o condiție cutanată încă nediagnosticată, care să îi determine sensibilitate, sau să fi avut arsuri severe în trecut, așa cum spuneai. Simptomele sunt, de cele mai multe ori, individuale și variază de la o persoană la alta. Unele persoane pot începe să perspire sau să le fie greață. La polul opus, sunt persoane sever compromise de această fobie, care pot experimenta anxietate și atacuri de panică. În cele mai multe cazuri, heliofobia este autodiagnosticată. Individul realizează că frica față de soare este irațională și îi compromite sever capacitatea de a funcționa la parametri normali. Pentru a veni în întâmpinarea acestei fobii este recomandată consilierea psihologică, care va învăța persoana afectată să recunoscă și să-și controleze fobia; hipnoterapia, terapia de expunere, tehnicile de relaxare, grupurile de susținere, terapia cognitiv-comportamentală și, în cazuri extreme, medicamentele antianxioase.