Din cuprinsul articolului
Comisia Europeană a adoptat un set de norme comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii și vor sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea deșeurilor.
În ultimele decenii, atunci când un produs se defecta, acesta era mai degrabă înlocuit decât reparat, iar consumatorii nu au primit suficiente stimulente pentru a-și repara bunurile la expirarea garanției legale.
Propunerea le va permite consumatorilor să repare mai ușor și mai ieftin produsele, în loc să cumpere unele noi.
În plus, o cerere mai mare în aceste sens va da un impuls sectorului reparațiilor, stimulându-i în același timp pe producători și vânzători să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile.
Noi măsuri pentru promovarea și facilitarea reparațiilor și a reutilizării
Propunerea introduce un nou „drept la reparare” pentru consumatori, atât înainte de expirarea garanției legale, cât și după expirarea acesteia.
- Înainte de expirarea garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului.
- După expirarea garanției legale, consumatorii vor avea la dispoziție un nou set de drepturi și instrumente pentru ca repararea să devină o opțiune ușoară și accesibilă
Toate statele UE sunt obligate să implementeze directiva europeană
Comisia Europeană va supraveghea punerea în aplicare a directivei de către statele membre. Acestea din urmă vor fi responsabile pentru asigurarea conformității și gestionarea cazurilor individuale de încălcare.
Dacă un stat membru nu transpune corect Directiva europeană, Comisia poate iniția o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Comisia va publica un raport privind aplicarea directivei la 7 ani de la intrarea în vigoare, notează publicația Capital.
Producătorii din afara UE trebuie să se conformeze directivei la nivel european. Responsabilitatea reparației cade pe reprezentantul autorizat, importatorul sau vânzătorul bunurilor introduse pe piața UE.
Directiva este de aplicare generală, însă obligația de reparare pentru producători se aplică doar produselor enumerate în Anexa II, care includ mașini de spălat, frigidere, televizoare, smartphone-uri, tablete, și alte echipamente specificate. Anexa II va fi actualizată anual pentru a reflecta noile cerințe de reparabilitate pentru produse noi.
Directiva europeană nu oferă stimulente directe pentru producători, ci încurajează consumatorii să opteze pentru repararea produselor în locul înlocuirii acestora.