Sari la conținut

Utilizarea țigărilor electronice este legată de un risc ridicat de insuficiență cardiacă. Studiu

tigari electronice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alternativele de renunțare la fumat

Utilizarea țigărilor electronice este legată de un risc ridicat de insuficiență cardiacă. Cu toate că vaparea este considerată o alternativă mai sigură la fumat, nu este complet inofensivă.

Un studiu recent a arătat că fumătorii de țigări electronice au mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă decât alții care nu le-au folosit niciodată.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima nu pompează suficient sânge, fie pentru că nu se poate umple cu suficient sânge, fie pentru că este prea slabă pentru a pompa eficient.

Utilizarea țigărilor electronice este legată de un risc ridicat de insuficiență cardiacă

În cel mai recent studiu, unul dintre cele mai mari studii prospective de până acum, care a investigat posibilele legături dintre vaping și insuficiență cardiacă, cercetătorii au examinat 175.667 de participanți.

Echipa a folosit date din sondaje și fișe electronice de sănătate în All of Us, un studiu național amplu din S.U.A. adulți conduși de National Institutes of Health. Participanții aveau o vârstă medie de 52 de ani. Din totalul de participanți, 3242 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă după un timp mediu de urmărire de 45 de luni.

Analiza a arătat că utilizatorii de țigări electronice au un risc cu 19% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în comparație cu cei care nu le-au folosit niciodată.

Acest lucru a fost după ce au luat în considerare o serie de factori demografici și socioeconomici, alți factori de risc pentru boli de inimă și consumul de alcool și tutun din trecut și actual al participanților.

Rezultatele au indicat că relația dintre țigările electronice și insuficiența cardiacă nu a fost modificată de vârsta, sexul sau statutul de fumat al participanților. Constatările vor fi prezentate la American College of Cardiology’s Annual Scientific Session sesiunea științifică anuală, care va avea loc în perioada 6-8 aprilie 2024, în Atlanta. Descoperirile nu au fost încă publicate într-o jurnal științific evaluat de colegi.

„Din ce în ce mai multe studii leagă țigările electronice de efecte dăunătoare și descoperă că s-ar putea să nu fie la fel de sigură pe cât se credea anterior. Diferența pe care am văzut-o a fost substanțială. Merită să luăm în considerare consecințele asupra sănătății tale, în special în ceea ce privește sănătatea inimii”, a spus dr. Yakubu Bene-Alhasan, autorul principal al studiului, potrivit eurekaler.org

Cercetătorii au spus că rezultatele studiului actual se aliniază cu studiile anterioare efectuate pe animale, care au arătat că utilizarea țigărilor electronice poate duce la modificări ale inimii legate de insuficiența cardiacă.

„Cred că această cercetare este de mult așteptată, mai ales având în vedere câte țigări electronice au câștigat acțiune. Nu vrem să așteptăm prea mult pentru a afla în cele din urmă că ar putea fi dăunătoare și, în acel moment, s-ar putea să aibă deja o mulțime de rău. Cu mai multe cercetări, vom ajunge să descoperim mult mai multe despre potențialele consecințe asupra sănătății și să îmbunătățim informațiile către public”, a spus Bene-Alhasan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel