Din cuprinsul articolului
Există două motive principale pentru care oamenii sunt îngrijorați de faptul că telefoanele mobile (sau mobile) ar putea avea potențialul de a provoca anumite tipuri de cancer sau alte probleme de sănătate: telefoanele mobile emit radiații (sub formă de radiații de radiofrecvență sau unde radio) și utilizarea telefonului este larg răspândită. Chiar și o mică creștere a riscului de cancer de la telefoanele mobile ar fi îngrijorătoare, având în vedere câți oameni le folosesc.
Cancerul creierului și al sistemului nervos central au reprezentat o preocupare deosebită, deoarece telefoanele portabile sunt folosite aproape de cap. Au fost efectuate multe tipuri diferite de studii pentru a încerca să investigheze dacă utilizarea telefonului mobil este periculoasă pentru sănătatea umană.
Telefoanele mobile emit radiații în regiunea de radiofrecvență a spectrului electromagnetic. Telefoanele mobile din a doua, a treia și a patra generație (2G, 3G, 4G) emit radiofrecvență în intervalul de frecvență de 0,7–2,7 GHz. Se anticipează că telefoanele mobile din a cincea generație (5G) vor folosi spectrul de frecvență de până la 80 GHz.
Toate aceste frecvențe se încadrează în domeniul neionizant al spectrului, care este frecvență joasă și energie scăzută. Energia este prea mică pentru a deteriora ADN-ul. Prin contrast, radiațiile ionizante, care includ raze X, radon și raze cosmice, sunt de înaltă frecvență și de energie ridicată. Energia din radiațiile ionizante poate deteriora ADN-ul. Leziunile ADN-ului pot provoca modificări ale genelor care pot crește riscul de cancer.
Corpul uman absoarbe energie de la dispozitivele care emit radiații cu radiofrecvență. Singurul efect biologic recunoscut în mod consecvent al absorbției radiațiilor de radiofrecvență la oameni pe care publicul larg îl poate întâlni este încălzirea în zona corpului în care este ținut un telefon mobil (de exemplu, urechea și capul). Cu toate acestea, acea încălzire nu este suficientă pentru a crește măsurabil temperatura corpului. Nu există alte efecte periculoase clar stabilite asupra sănătății asupra corpului uman din cauza radiațiilor cu radiofrecvență.
Nu. Anchetatorii au studiat dacă incidența cancerelor cerebrale sau a altor cancere ale sistemului nervos central (adică numărul de cazuri noi ale acestor tipuri de cancer diagnosticate în fiecare an) s-a schimbat în timpul în care utilizarea telefonului mobil a crescut dramatic. Aceste studii au descoperit:
În plus, studiile care utilizează date privind incidența cancerului au testat diferite scenarii (simulări) care determină dacă tendințele de incidență sunt în concordanță cu diferite niveluri de risc, așa cum se raportează în studiile privind utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale între 1979 și 2008. Aceste simulări au arătat că multe schimbări de risc raportate în studiile caz-control nu au fost în concordanță cu datele de incidență, ceea ce implică faptul că părtinirile și erorile din studiu ar fi putut denatura rezultatele.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…