Din cuprinsul articolului
Utilizarea canabisului ar putea fi legalizată după schimbarea regimului juridic. Modificările necesare pentru utilizarea canabisului în scop medical este în atenţia deputaţilor.
Utilizarea canabisului în scopuri medicale în discuție
Schimbarea regimului juridic pentru utilizarea canabisului în scop medical, în special, pentru terapia durerii este în atenţia deputaţilor. În cadrul Comisiei de sănătate a avut loc astăzi o dezbatere în prezenţa experţilor din domeniu.
Medicii spun că produsele farmaceutice care au la bază această plantă, autorizate în unele state europene, trebuie utilizate în baza cercetărilor ştiinţifice, în timp ce reprezentanţii poliţiei şi ai Agenţiei Nationale Antidrog au atras atenţia asupra riscului creşterii fenomenului infracţional.
Modificările legislative trebuie abordate cu maximă seriozitate, trage atenția profesorul Dorel Săndesc, președintele Comisiei de anestezie-terapie intensivă din Ministerul Sănătății.
” Există studii că acolo unde s-a aprobat această utilizare, fără o reglementare exactă, efectele secundare, se spune, la nivel social, au fost foarte, foarte serioase. A crescut numărul de accidente de circulație, de exemplu, din cauza canabisului, au crescut internările din cauză psihiatrică, a crescut abandonul şcolar.”
Introducerea de noi molecule extrase din canabis trebuie făcută printr-o analiză atentă, în baza studiilor științifice, spune Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.
”În momentul în care ai o plantă care conține peste 100 de substante bioactive, este ca și cum ai intra într-o farmacie și ai luat toate medicamentele pe care le găsești tu în raft, crezând că unele dintre ele să-ți facă și bine. Noi ce dorim este să identificăm moleculele care nu au potențial aditiv, nu au efecte psihoactive și într-adevăr au efecte medicale.”
Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, susține că unele produse farmaceutice autorizate în state europene pot fi aduse pe procedura nevoi speciale pe pacient, prin solicitarea medicului. El precizează că la nivelul agenției, experții evaluează posibilitatea introducerii inflorescenței de canabis ca produs vegetal în scop terapeutic.
Lucian Sava, reprezentantul Inspectoratului General al Poliției Române, atrage atenția că planta canabis este cel mai consumat drog în România.
”Aceste prevederi legislative ar încuraja anumite grupări de criminalitate organizată, care, sub paravanul unor activități licite, ar desfășura activități infracționale.”
Datele DIICOT arată că a crescut constant consumul de droguri, cel mai căutat fiind cannabisul
Datele DIICOT arată că a crescut constant consumul de droguri, cel mai căutat fiind cannabisul. În ceea ce priveşte drogurile de mare risc, România este, în principal, o ţară de tranzit, iar porturile la Marea Neagră pot constitui o alternativă pentru introducerea acestor substanţe în spaţiul Uniunii Europene.
Anul trecut, procurorii DIICOT au avut de soluționat 33.000 de dosare privind traficul de droguri, cu 23 de procente mai mult față de anul anterior.
S-a înregistrat o creștere de peste 20% a dosarelor finalizate prin rechizitoriu și acorduri de recunoaștere a vinovăției, care se remarcă și la numărul de inculpați trimiși în judecată.
În 2024, anchetatorii au confiscat peste o tonă de droguri de risc și de mare risc, peste 7 tone de substanțe interzise dopante și aproximativ 16 tone de pulpă de fructe ce conține cocaină.
Au fost capturate peste 12.000 de culturi sau plante de canabis, în timp ce în anul 2023 au fost capturate de patru ori mai puține culturi.
Mediul online și sistemele de coletărie au fost folosite preponderent pentru introducerea în țară de cantități mici și medii de droguri. Indicatorii statistici oferiți de Agenția Națională Antidrog arată creșteri constante ale consumului de droguri, iar piața internă este dominată de consumatorii din București al căror număr este relativ stabil și este alimentată de grupările infracționale din zonă aflate în legătură cu comunitatea turcă pe segmentul de import și cu clanurile de etnie romă pe segmentul de distribuție stradală.