Din cuprinsul articolului
Medicamentul care duce la apariția demenței
- Cercetătorii au investigat efectele laxativelor asupra riscului de demență.
- Ei au descoperit că consumul regulat de laxative crește riscul de demență.
- Ei au remarcat că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma concluziile lor.
Aproximativ 20% din populația generală, 40% dintre adulții în vârstă care locuiesc în comunitate și 70% din rezidenții caselor de bătrâni trăiesc cu constipație.
În Regatul Unit, aproximativ 85% dintre persoanele cu constipație sunt tratate cu laxative. Deoarece laxativele sunt disponibile fără prescripție medicală, abuzul de laxative este obișnuit la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă.
Studiile arată că utilizarea laxativelor poate influența compoziția microbiotei intestinale și poate induce modificări pe termen lung în răspunsul imunitar. Cercetările arată, de asemenea, că aceste modificări pot crește producția de toxine legate de inflamație, leziuni neuronale și depunerea de amiloid – un biomarker pentru demență.
Investigarea ulterioară a modului în care utilizarea laxativelor și a altor agenți care perturbă microbiomul poate afecta demența ar putea duce la îmbunătățirea strategiilor de tratament și prevenire.
Recent, cercetătorii au analizat datele din domeniul sănătății pentru a vedea dacă utilizarea laxativelor este asociată cu debutul demenței. Ei au descoperit că utilizarea regulată a laxativelor este legată de un risc mai mare de demență de orice cauză.
„Acest studiu arată că persoanele cu un consum mai mare de laxative au o probabilitate crescută de a dezvolta demență în comparație cu cele cu un consum mai puțin de laxative”, a declarat Russell Swerdlow, neurolog și co-director al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer KU, neimplicat în studiu, pentru Medical News Today.
„Este interesant că persoanele cu cel puțin o boală asociată demenței, boala Parkinson, suferă de constipație cu o frecvență mai mare decât cei fără boala Parkinson”, a subliniat el.
„Poate că există cei care vor dori acum să studieze modul în care laxativele pot provoca demență, deși, cel puțin la nivel superficial, ar părea să aibă mai mult sens să studieze modul în care biologia care stau la baza demenței poate avea un impact asupra tractului gastrointestinal.” el a adăugat.
Studiul a fost publicat în Neurology.
Risc crescut cu până la 65%.
Cercetătorii au analizat datele privind asistența medicală de la 502.229 de participanți cu o vârstă medie de 56,5 ani de la Biobankul din Regatul Unit.
În total, 54,4% au fost femei, iar 3,6% au raportat consum regulat de laxative (auto-raportat) în majoritatea zilelor săptămânii în ultimele patru săptămâni.
Pe o perioadă medie de urmărire de 9,8 ani, 1,3% dintre participanții care au folosit laxative și 0,4% dintre non-utilizatori au dezvoltat demență.
După ajustarea pentru factorii demografici, ei au descoperit că utilizarea laxativelor a crescut riscul de demență de orice cauză și riscul de demență vasculară cu 51% și 65%.
Ei au mai descoperit că riscul de demență a crescut odată cu numărul de tipuri de laxative utilizate în mod regulat. Riscul de demență de orice cauză a crescut cu 28% pentru cei care folosesc un singur tip de laxativ și cu 90% pentru cei care folosesc două sau mai multe laxative, comparativ cu cei care nu folosesc.
Nu există risc crescut pentru Alzheimer
Cercetătorii au remarcat, totuși, că utilizarea laxativelor nu a fost legată de un risc crescut de Alzheimer, cuprinzând 60-70% din cazurile de demență.
„Descoperirile acestui studiu au sugerat că utilizarea regulată a laxativelor, chiar și fără evenimente adverse severe pe termen scurt, poate avea un risc potențial pe termen lung de demență, mai ales când vine vorba de laxative osmotice și utilizarea combinată a două sau mai multe tipuri de laxative. ”, a declarat pentru MNT Feng Sha, profesor asociat la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen, Academia Chineză de Științe, unul dintre autorii corespunzători ai studiului.
„De fapt, laxativele osmotice și cele stimulante nu sunt recomandate pentru utilizare regulată, dar am găsit totuși mulți utilizatori obișnuiți ai acestor medicamente în acest studiu”, a menționat el.
Laxativele osmotice acționează atragând apă în scaun pentru a-l înmuia, astfel încât să poată trece mai frecvent. Laxativele stimulatoare acționează prin încurajarea contracțiilor musculare care se mișcă de-a lungul masei scaunului.